Як вибрати електричний бойлер для дому чи квартири? Різновиди та типи водонагрівачів — Основні характеристики - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Як вибрати електричний бойлер для дому чи квартири? Різновиди та типи водонагрівачів — Основні характеристики - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Як вибрати електричний бойлер для дому чи квартири?

Як вибрати електричний бойлер для дому чи квартири?

Системи централізованої подачі гарячої води поступово відходять у минуле. І щоб не втратити звичний комфорт, власники приватних будинків та квартир у багатоповерхівках переходять на альтернативні способи підігріву води для господарських цілей. Одним із найпростіших і швидко реалізованих способів вважається установка індивідуального накопичувального електробойлера. Цей простий по конструкції відносно недорогий і надійний прилад дозволяє повністю забезпечити гарячою водою будь-яке житло. І найголовніше – для встановлення бойлера не потрібні жодні спеціальні дозволи чи розробка проєктний документації.

Незважаючи на зовнішню схожість моделей, кожна з них має свої параметри, які слід враховувати при виборі водонагрівача для себе. Для підбору моделі за характеристиками найкраще звернутися до фахівців сервіс-центру, які виконують обслуговування та ремонт бойлерів у Києві. Але розібравшись на відмінності, можна вибрати оптимальну модель і самостійно. Про те як підібрати і який вигідніше купити електробойлер і йтиметься у цьому невеликому огляді.

Выбор бойлера по количеству человек

Як вибрати бойлер

Щоб розібратися, який бойлер краще придбати для забезпечення підігрітої води конкретного житла або офісу, потрібно враховувати ряд зовнішніх факторів та особливостей бойлерів.

  1. Число мешканців або кількість людей, які користуватимуться підігрітою водою.
  2. Кількість підключених до бойлера водорозбірних точок (змішувачі, ванна, душ, кухонна мийка та ін.).
  3. Індивідуальні параметри водоспоживання (частота наповнення ванної кімнати або регулярність миття під душем).
  4. Місце встановлення (під або над рукомийником).
  5. Конструктивні особливості приладу (тип Тена, форма, матеріал та варіанти внутрішнього покриття бака, час нагрівання, тип управління).
  6. Особливості інтер'єру приміщення, де буде встановлено бойлер для води.
  7. Наявність та перелік додаткових функцій.

Нижче ми розглянемо найважливіші чинники, куди слід звертати увагу.

Насамперед потрібно звертати увагу на матеріал, з якого виготовлений внутрішній бак приладу. Сьогодні виробники пропонують в основному два типи:

  • з нержавіючої сталі;
  • зі звичайного заліза, але з надійним емалевим захисним покриттям.

Обидва типи мають свої особливості. Баки з нержавіючої сталі багато хто вважає ідеальними, але і в них є вразливі місця - це зварні шви, які все ж таки піддаються корозії та саме тут виникають протікання. Термін “життя” емальованих баків залежить від товщини та якості покриття, регулярності обслуговування (своєчасне чищення та заміна магнієвого електрода) та умов експлуатації (емаль не любить різких перепадів температур та тиску). Але безперечною перевагою останніх вважається невисока ціна.

Який бойлер краще із сухим або мокрим ТЕНом

Найбільш важливим компонентом електробойлера звичайно вважається нагрівальний елемент. Адже від його параметрів та надійності залежать всі інші характеристики бойлера. Користувачам виробники пропонують два типи нагрівачів: із традиційним (мокрим) ТЕНом та сухим.

Перші вже давно стали звичними нагрівачами у багатьох побутових приладах (електрочайники, пральні, кавоварки та ін.). Їх корпус занурюється безпосередньо в рідину, що нагрівається. Головна перевага – невисока ціна. Серед мінусів бойлерів із "мокрими" нагрівачами можна виділити:

  • коротший термін служби;
  • для заміни необхідно розгерметизувати бак та повністю зливати воду;
  • через постійний контакт з рідиною, на ньому поступово “наростає” шар накипу, що знижує його ефективність, збільшує споживання електрики та, за відсутності регулярної профілактики (очищення та зміни магнієвого електрода), призводить до виходу його з ладу;
  • іноді вода, що проникла всередину Тена, контактує зі спіраллю нагрівача, викликаючи витік струму на корпус бойлера.

"Сухі" нагрівальні елементи встановлюються в спеціальну колбу і не мають безпосереднього контакту з водою, що нагрівається. Вони істотно дорожчі, складніші в ремонті та обслуговуванні, але мають ряд незаперечних переваг:

  • на поверхні не утворюється накип;
  • має тривалий термін роботи безвідмовної;
  • для заміни нема потреби зливати воду та розгерметизувати бак;
  • виробники дають більш тривалу гарантію;
  • має менші габарити, завдяки чому в деяких моделях використовують по два нагрівальні елементи, які можуть працювати як окремо, так і одночасно.

При цьому необхідно враховувати, що регулярний догляд та заміна магнієвого електрода є обов'язковими елементами обслуговування і для моделей із “сухим” нагрівачем.

Бойлеры разного объёма

Бойлер на 50 літрів або 80

Одним із найважливіших критеріїв вибору вважається правильно “вгаданий” обсяг бака. Якщо електробойлер купити з більшим, ніж потрібно об'ємом бака, збільшиться витрата електрики, а якщо з меншим – останньому користувачеві доведеться митися під прохолодною водою. Щоб визначити, який обсяг бака необхідний для комфортного використання бойлера, потрібно враховувати кількість людей, які користуватимуться водою, кількість точок роздачі гарячої води та особливості водоспоживання. В середньому для одного користувача достатньо 20 літрів підігрітої води, а бойлер на кухню, для якісного миття посуду, може мати обсяг лише 10 літрів. Якщо бойлер буде використовуватися тільки для кухні, його обсяг може становити лише 10 - 30 літрів, а при підборі універсального джерела гарячої води, можна скористатися такими рекомендаціями:

 

  • 30 літрів для одного користувача;
  • 40-60 літрів для двох-трьох;
  • 70-90 літрів для сімей із трьох-чотирьох людей
  • 100 літрів і більше для численних сімей та при підключенні великої кількості сантехнічних приладів.

Також при визначенні обсягу необхідно враховувати вагу та розміри бойлера. Чи витримає мур, на який Він буде закріплений? Порожній пристрій важить близько 20 кілограмів. До цього значення ще треба додати вагу води. Досить часто бойлер на 80 л не поміщається до приміщення, де він буде встановлюватися і доведеться переглянути вибраний об'єм.

Який фірми вибрати бойлер

Вибираючи, який водонагрівач краще, багато хто орієнтується, як на параметри, так і на бренд пристрою. Найкращий індикатор наскільки надійний та ефективний бойлер – відгуки реальних користувачів. Багато власників вважають, що найнадійніший бойлер має бути наступних виробників:

  • Bosch;
  • Gorenje;
  • Ariston;
  • Electrolux;
  • AEG;
  • Atlantic.

Характеристики моделей цих брендів завжди відповідають заявленим параметрам і надають реальну гарантію. І якщо водонагрівач не гріє, фахівці сервіс-центру завжди готові виконати ремонт цих моделей за гарантією (на відміну від багатьох дешевих китайських водонагрівачів).

Найекономічніший бойлер

Для підігріву води в бойлерах використовують електротени різної потужності. Чим більша потужність - тим швидше буде нагріватися вода, але при цьому зростатиме і споживання електрики (особливо при великій витраті води). Але найбільше показник споживання впливає обсяг бойлера. Якщо порівнювати, який бойлер економічніший за 50 або 80 літрів, то якщо за кількістю користувачів та кількістю сантехнічних приладів умови дозволяють – слід віддати перевагу 50 літровій моделі. Тут необхідно враховувати паритет зручності та фінансових витрат.

ВАЖЛИВО: Якщо ваша техніка зламалася, до нас можна звернутися у разі поломки таких видів побутової техніки:

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію