Пристрій кавомашини: розбираємось у будові та принципі роботи кавомашини | Блог СЦ «Ремонт на дому» - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Пристрій кавомашини: розбираємось у будові та принципі роботи кавомашини | Блог СЦ «Ремонт на дому» - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Пристрій кавомашини: розбираємось у будові та принципі роботи кавомашини

290
Пристрій кавомашини: розбираємось у будові та принципі роботи кавомашини

Ранок робочого дня для багатьох асоціюється з філіжанкою ароматної кави. І якщо раніше підбадьорливий напій заварювали в основному в чайнику або склянці, подібно до чаю, то зараз пропонується широкий спектр ручних, напівавтоматичних та автоматичних кавоварок, без яких вже обходитися дуже складно. І якщо почистити або відремонтувати найпростіші різновиди кавоварок не важко навіть для нефахівця, то ремонт кавомашин автоматів без фахівців сервісцентру виконати навряд чи вдасться. У цій невеликій статті ми розглянемо, як працює кавоварка кожного типу та специфіку їх використання.

Як працює кавомашина

Сьогодні для приготування кави використовують багато типів кухонного обладнання. Але найчастіше на кухні можна зустріти крапельні та еспресо машини, а також домашні кавові автомати. Кожен з цих типів має свої характерні риси, про які ми розповімо нижче.

Капельная кофеварка

Принцип роботи та конструктивні особливості краплинної кавоварки

До складу кавоварки краплинної конструкції входять:

  • резервуар (термостійка скляна колба), у якому вода нагрівається до “робочої” температури (близько 90°). У дешевих моделях виготовлення може використовуватися пластик;
  • нагрівальний елемент (ТЕН) проточного типу Зазвичай розташований у нижній частині приладу;
  • фільтруючий елемент (паперовий, нейлоновий, металевий або “золотий”), у який засипають кавовий порошок

Алгоритм роботи кавоварки крапельного типу не відрізняється складністю операцій. Для приготування порції ароматної кави достатньо:

  • залити в колбу-резервуар чисту воду, орієнтуючись на позначку оптимального рівня;
  • насипати у фільтр за допомогою мірної ложки порошок кави;
  • щільно закрити кришку;
  • увімкнути кнопку пуску.

Нагріта ТЕНом в резервуарі вода самопливом спеціальною трубкою подається вгору, і, досягнувши найвищої точки, скапує в фільтр з порошком. Пройшовши крізь нього, потрапляє у чашку, забравши з собою весь аромат та смак, акумульовані у кавовому порошку. При цьому весь осад залишається у фільтрі.

Сучасні моделі часто доповнюють розширеними можливостями. Це підігрів підставки, що дозволяє зберігати каву "свіжою" протягом декількох годин, функція відкладеного старту, здатна організувати свіжоприготовлений напій в потрібний час, антикапельний режим, що запобігає протоку напою при знятті колби з підставки. Особливість кавоварок цього типу – необхідність ретельного догляду після кожного використання.

Капсульная кофеварка

Капсульна кавоварка, пристрій та принцип роботи

Відмінною особливістю капсульних моделей є простіший догляд, який полягає у спустошенні контейнера з використаними капсулами. Влаштування кавоварки капсульної конструкції трохи відрізняється від конструкції приладів попереднього типу. Вони складаються з:

  • піддону з інтегрованим каплесборником, виконаним у вигляді ситечка на дні. Зазвичай висоту, де розташовується піддон, можна підлаштовувати під розмір чашки;
  • контейнери для зберігання використаних капсул. Він розташований у нижній частині пристрою. У мініатюрних моделях може бути відсутнім і капсули виймають щоразу вручну;
  • резервуар для чистої води. Найчастіше розташовується позаду корпусу та виготовляється із міцного харчового пластику.
  • клавіш керування. Їхні функції у різних моделях відрізняються;
  • капучинатор, що служить для додавання до кави молочної пінки. У найдешевших моделях не встановлюється.

Усередині капсульної кавоварки заховані:

  • бойлер, у якому відбувається нагрівання води до потрібної температури (зазвичай 85-90 °);
  • насос, що створює високий тиск для прискорення приготування напою;
  • модуль електроніки з вбудованим програмним забезпеченням, керуючий усіма процесами;
  • капсульний механізм, який виконує всю роботу з кавовими капсулами;
  • дозатор води, що видає “запрограмоване” користувачем кількість води, залежно від розміру чашки.

Якщо кавоварка крапельного типу для роботи потребує змінних фільтрів, то в капсульних моделях вони інтегровані в кожній капсулі.

Щоб заварити порцію напою, що бадьорить, наповнюють водою резервуар і вставляють кавову капсулу у відповідний відсік машини. Після натискання клавіші пуску спеціальна голка проколює кавову капсулу. Після цього:

  • за допомогою помпи вода з резервуару подається до кавомашини;
  • в бойлері вона нагрівається до 90 ° і під високим тиском (близько 19 бар) проходить крізь капсулу;
  • насичена кава рідина просочується через шари паперу, що фільтрує, які затримують гущу і через трубку виливається в чашку.

При виборі капсульних кавоварок, найчастіше користувачі звертають увагу на потужність, від якої залежить час приготування напою, розмір резервуару для води та тиск, під яким вода надходить на капсулу.

Рожковая кофеварка

Рожкова кавоварка, конструкція та як користуватися

Як вважають фахівці, ріжкова кавоварка це одна з найскладніших за кофемашин. Зовні корпусу винесені наступні компоненти:

  • варильна група, в якій відбувається приготування найсмачнішого напою;
  • знімний ріжок (холдер), що зовні нагадує міцне сито з ручкою. У нього засипають кавовий порошок;
  • керуючі кнопки (включення приладу та активації протоки гарячої води);
  • панель з індикаторами та дисплеєм, що істотно полегшують експлуатацію приладу (є не на всіх моделях);
  • важіль, за допомогою якого відкривають подачу готової пари;
    капучинатор;
  • манометри, що контролюють тиск у помпі та всередині бойлера.
  • часто поєднуються в одному вимірювальному блоці. У деяких бюджетних моделях не встановлюються;
  • резервуар для чистої води Переваги слід надавати знімним варіантам;
  • підставка для підігріву кавового посуду. Мають у верху апарату. Комплектуються в повному обсязі модифікації;
  • піддон для встановлення чашок із сітчастим каплесбоніком.

Всередину ріжкової кавоагрегату заховані:

  • бойлер-нагрівач, що служить для нагрівання води та для генерації пари;
  • насос для створення тиску води, що подається у варильну групу. У безпомпових версіях кава заварюється за допомогою парового
  • потоку, що проходить через ріжок;
  • клапан, що відкриває впуск пари;
  • система паро та водопроводів.

Крім цього в конструкцію ріжкового кавоварки входить ряд датчиків, що дозволяють контролювати роботу кавоварки.

Для приготування ароматного експресо ємність заповнюють чистою водою (від її якості залежить смак напою). Після включення агрегату компресор закачує воду в бойлер-нагрівач, де вона підігрівається до оптимальної для заварювання кавового порошку температури – 95°. Засвітиться індикатор, що повідомляє про готовність апарату до подальших дій. Тепер можна приступати до приготування кави:

  • у холдер засипають потрібну дозу порошкової кави, утрамбовують її за допомогою спеціального пристосування, що називається темпером, і вставляють ріжок у посадкове місце;
  • на панелі управління визначаємо вид напою, що готується, і натискаємо клавішу старту;
  • після цього за допомогою помпи створюється надлишковий тиск, під яким вода потрапляє в нижній бойлер-нагрівач, а потім системою трубопроводів в холдер з кавовим порошком;
  • тепер насичений кавовими інгредієнтами напій зливається у чашку.

Кофемашина

Принцип роботи та влаштування кавомашини автомата

Для приготування напою в автоматах автомата достатньо одного натискання кнопки. Всі операції: від помелу зерен до розливу будуть виконані автоматично. Така кавоварка це надійний домашній помічник, який ніколи не помиляється в дозуванні та температурних особливостях приготування напою. Завдяки цьому смак залишається завжди незмінним. Розглянемо докладніше влаштування кавомашини. На корпус винесено такі елементи:

  • клавіші управління, використовуючи які можна встановити режим приготування кавового напою та його особливості (фракція помелу зерен, міцність та тип напою та ін.);
  • капучинатор. У кавоапаратах цього різновиду використовується лише автоматичний тип;
  • контейнер для зерен. Зазвичай виготовляється із міцного прозорого пластику;
  • дисплей або панель з індикаторами, що полегшує управління апаратом;
  • відсік для зберігання відходів;
  • регульована група. Це блок, в якому створюється кавова таблетка і відбувається сам процес приготування кави.

У надрах кавомашини автомата заховані водяний резервуар (іноді виноситься на корпус), бойлер-нагрівач, система теплообмінників і трубопроводів, а також низка інших вузлів, включаючи кавомолку, панель для підігріву кавового посуду, а також системою автоочищення від накипу.

Принцип роботи кавоварки автомата трохи відрізняється від описаних вище апаратів. Насамперед, наявністю системи самодіагностики, яка запускається щоразу після включення апарату до мережі. Якщо тест завершився успішно, на панелі спалахує зелений індикатор, що свідчить про готовність машини. Після цього в систему запускається чиста вода, що підігрівається до 95 °.

  • на панелі керування вибираємо тип кавового напою, який потрібно приготувати;
  • апарат автоматично відважує необхідну кількість кавових зерен та в кавомолці перемелює їх до потрібної фракції;
  • кавовий порошок пересипається в бункер та пресується;
  • помпа накачує високий тиск і подає гарячу воду в бункер під напором (близько 15 бар) на кавову таблетку;
  • готова ароматна кава виливається через трубку в підставку ємності;
  • гущава викидається в спеціальний контейнер для відходів.

Після цього агрегат зупиняється і готовий до повторного увімкнення.

Коментарі ()

    Зв'яжіться з нами !
    0,1108 s
    61
    cache

    Відвідуючи цей сайт, ви дозволяєте нам, для його повноцінного функціонування, збирати ваші метадані