Основні види кофемашин: розбираємо характеристики та типи | Корисні поради щодо вибору кавоварок для дому та кав'ярні - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Основні види кофемашин: розбираємо характеристики та типи | Корисні поради щодо вибору кавоварок для дому та кав'ярні - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Основні види кофемашин: розбираємо характеристики та типи

258
Основні види кофемашин: розбираємо характеристики та типи

Кава давно вже стала традиційним напоєм практично у всіх країнах світу. Порцію ароматного напою можна замовити у будь-якому закладі громадського харчування, а можна приготувати і вдома. Існує безліч рецептів приготування кави в різному посуді та різними способами. Але все більше любителів цього напою, що бадьорить, воліють готувати його в автоматичних кавоварках, що дозволяють не тільки економити час, але і домагатися постійного смаку. Ця техніка відносяться до складних побутових приладів і ремонт кавомашин практично завжди виконують фахівці сервісцентрів. Навіть незважаючи на те, що є безліч моделей різних типів, виробників і різних років випуску, ми гарантуємо, що впораємося з будь-якою поломкою і ваша машина запрацює не пізніше однієї доби з моменту дзвінка диспетчеру.

Виды кофеварок

Які бувають кавомашини

Незважаючи на той самий кінцевий результат – отримання ароматного смачного кавового напою, кавові машини відрізняються одна від одної як за конструкцією, так і за принципом роботи. У нашому невеликому огляді ми розповімо у чому відмінність кавомашини від кавоварки, які бувають типи машин, порівняємо їх характеристики та проаналізуємо переваги та недоліки того чи іншого типу.

Види сучасних кофемашин

Сьогодні здивувати наявністю кавомашини будинку навряд чи вдасться.

Майже кожен любитель цього підбадьорливого напою, пройшовши всі етапи: від чайника та турки до френч-пресу, набуває однієї з автоматичних моделей, які не тільки готують ароматну каву зі стабільним смаком, але й скорочують витрати часу на її приготування. Існує багато конструкцій кавоапаратів, але ми розглянемо найпоширеніші.

  1. Почнемо огляд із кофемашин ріжкового типу. Ці пристрої поєднують у собі невисоку ціну та високу якість одержуваного напою. Рожкова кавоварка це автомат на виході якого ми отримуємо чашку напою, який зазвичай називають еспресо. Щоб отримати напій, нагріта до необхідної температури вода подається під високим тиском усередину холдера (він же ріжок), де знаходиться спресована користувачем вручну пігулка з порошку кави. Відібравши з порошку максимум ароматичних і мінеральних речовин і пройшовши крізь фільтр, ароматна кава потрапляє в чашку, що підставлена ​​під трубку. Особливістю машини цього типу є те, що жодного регулювання міцності готового напою не передбачено. Вона залежить тільки від щільності трамбування порошку в ріжку та фракції помелу (чим він дрібніший – тим міцність вища). Перш ніж запустити процес готування, потрібно засипати в ріжок змелену каву і ретельно утрамбувати. Найкраще для цієї мети використовувати спеціальне трамбування – темпер. Від ступеня трамбування безпосередньо залежатимуть смакові характеристики свіжоприготовленої кави. Якщо щільність таблетки буде висока, то напій вийде занадто гірким і міцним, а якщо недостатня – він буде не ароматним і рідким. Крім цього на смакові якості впливає матеріал холдера. У металевому ріжку кава виходить густою із щільною пінкою, а пластик надає напою рідкий трохи кислуватий смак зі світлою піною. Ще однією важливою особливістю, якою володіють ріжкові кавомашини - необхідність після кожної порції повністю витрушувати залишки кавового порошку і промивати холдер у воді, тому що частки "старого порошку" можуть зіпсувати смак. На корпусі більш дорогих моделей встановлюють ряд індикаторів, за якими можна визначити температуру води, що подається, її рівень в контейнері, а також є ряд захистів (від перегріву і "сухої" роботи). Електричні кавоварки цього типу підійдуть для приготування невеликої кількості порцій на день, а також для тих, хто насолоджується самим процесом готування і не бажають переплачувати багато грошей за повністю автоматичні моделі.
  2. Наступний тип – чалдові моделі. Конструктивно вони схожі на ріжкові, які часто оснащуються перехідниками для завантаження чалд. Від ріжкових моделей вони відрізняються лише методом підготовки сировини – утрамбовувати кавовий порошок у холдері не знадобиться, надійно упаковані готові таблетки (чалди) купуються у спеціалізованих магазинах. Кожна чалда містить порошок різного помелу та складу (відсоткового вмісту в суміші арабіки та ребусти). Задля збереження смакових якостей чалди заповнюються інертним газом. З чалди вагою 7 грам виходить одна порція смачного напою. Проте, на смак напою вплинути у процесі приготування не можна. Це вважається і гідністю та мінусом чалдових машин. З одного боку напій завжди має той самий смак, з іншого – неможливість змінити смакові характеристики “під себе”. Принцип роботи чалдової кавоварки не відрізняється від ріжкової, тільки тепер не потрібно ніяких підготовчих маніпуляцій: вставив чалду-таблетку, запустив машину і насолоджуєшся смачним напоєм. Цей тип кавоапаратів підійде для тих, хто в день випиває невелику кількість порцій напою, але не бажає обтяжувати себе приготуванням та експериментами з досягнення виняткового аромату. Також не потрібно ретельне очищення холдера від кавових залишків - чалда легко виймається в спресованому вигляді.
  3. Капсульні кофеагрегати також чимось нагадують попередній тип, але працюють не на чалдах, а на спеціальних капсулах. Тут кавовий спресований порошок упаковується у пластикові невеликі контейнери, що зверху запаюються фольгою. Порошкової кави, що знаходиться в капсулі, вистачає на одну порцію ароматного напою. У капсулу інтегровано два фільтри, які проколюються голчастим механізмом кавоварки. Потужним повітряним струменем порошок перемішується. Потім через фільтруючі компоненти в капсулу під величезним тиском надходить гаряча вода. Після проходження процесу екстракції (вимивання з порошку корисних речовин) насичена кавова суміш проходить через вихідний фільтр і в ємність виливається готовий еспресо. Кавомашини цього типу також підійдуть для сімей, які споживають невелику кількість кави або для невеликих офісів.
  4. Головною відмінністю експрес-комбайнів від ріжкових агрегатів вважається наявність інтегрованої кавомолки, що дозволяє як сировину використовувати не тільки мелену, а й зернову сировину. При цьому слід звертати увагу на те, з якого матеріалу виготовлені жорна. Найкращі результати дають керамічні моделі, які не перепалюють суміш і не псують смаку напою. Принцип роботи не відрізняється від ріжкових. Цей тип підійде як для домашніх кавоманів, так і для облаштування невеликих барів і ресторанів.
  5. Побутові кавомашини автомати відносять до сучасних високотехнологічних пристроїв. Вони всі етапи приготування напою автоматизовані і потребують втручання користувача. Єдине, що потрібно – встановити міцність напою та необхідний обсяг. Багато моделей забезпечують автоматичний капучинатор, що забирає молоко безпосередньо з пакета. У всіх автоматичних кавоагрегатах встановлена ​​кавомолка, що спрощує процес приготування, а також бойлер-нагрівач для води (іноді в дорожчих модифікаціях встановлюють окремий для пари). Також преміальні версії кавоварок автоматів комплектуються термоконтейнерами для молока і можна навіть виставляти температуру заварювання. Для обслуговування у багатьох моделях передбачені спеціальні програми промивання та чищення компонентів гідросистем. Для видалення накипу можна використовувати спеціальні "фабричні" таблетки, а пом'якшення жорсткості води в конструкцію машини включені фільтри. Після пуску кавоапарат відміряє необхідну кількість зерен, змалює його в кавомолці, утрамбовує, а потім заварює та наливає в ємність. Використана гуща переміщується у контейнер для зберігання відходів. Автоматичні кавомашини стануть надійним помічником у великих сім'ях, де всі люблять ароматний напій, бари та ресторани.

Порівняння різних типів кофемашин

Тип кавомашини

Основні переваги

Виявлені недоліки

Рожкові машини

Відносно доступна ціна;

Відмінні смакові якості ароматного напою.

Після заварювання кожної порції потрібно очищення ріжка;

Смак залежить від навичок користувача, особливо в утрамбуванні меленого порошку.

Чалдові модифікації

Високі смакові якості напою;

Простота процесу приготування та обслуговування;

Доступний цінник;

Неможливо порушити технологію та приготувати каву неправильно.

Обмеженість вибору кавових чалд;

Неможливо змінити смакові якості готового напою під себе

Собівартість кожної порції виявляється вищою, ніж у інших машин.

Капсульні конструкції

Чудові смакові характеристики напою;

Легко готувати та обслуговувати;

Низька ціна.

Не завжди можна знайти відповідні за смаковими перевагами капсули;

Немає можливості зробити напій "міцнішим" або "слабшим";

Порції напою за собівартістю коштують дорожче, ніж у інших типах устаткування.

Експресокомбайни

Порівняно лояльний цінник;

Є можливість застосування як зернової, так і звичайної меленої кави не використовуючи сторонні пристрої;

Напій виходить дуже смачним.

Необхідне чищення ріжка після приготування кожної порції;

Для того, щоб отримати максимально витончені смакові якості, потрібно вміти правильно утрамбовувати порошок у ріжку.

Автоматичні моделі

Приготування смачної кави без додаткової підготовки натисканням однієї кнопки;

Швидкість процесу;

Високі смакові характеристики готового напою;

можливість завантаження як меленого порошку, так і оригінальної зернової кави.

Високий цінник;

Необхідність регулярного професійного технічного обслуговування. Досить великі габарити та шумові характеристики.

 

Коментарі ()

    Зв'яжіться з нами !
    0,1176 s
    database
    133