Що таке газ-контроль конфорок та принцип його роботи? Як влаштований газ-контроль конфорок - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Що таке газ-контроль конфорок та принцип його роботи? Як влаштований газ-контроль конфорок - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Що таке газ-контроль конфорок та принцип його роботи?

Що таке газ-контроль конфорок та принцип його роботи?

Незважаючи на наявність більш сучасних та зручних типів кухонного обладнання, газові плити залишаються одними з найпопулярніших побутових приладів для приготування чи розігріву їжі. Вони прості у використанні та економічні, проте використання природного газу таїть у собі багато небезпек. Адже навіть невеликий витік може призвести до пожежі, вибуху чи отруєння. Тому виробники, прагнучи зробити експлуатацію газових плит безпечнішою, розробляють нові ефективні системи захисту. Однією з таких розробок стала газова плита з контролем газу. Використовувані в плиті технологічні рішення зберігають можливість роботи плити без подачі на неї електрики, і в той же час запобігають витоку газу при згасанні пальника. Що таке газ контроль, як працює система, основні несправності та способи ремонту газових плит будуть розглянуті у цій статті.

Як влаштований газ-контроль конфорок, принцип роботи

Базовим елементом системи газ-контролю є термопари, які розташовані біля кожної конфорки та біля пальників духовки. Під час розпалювання користувач на деякий час відкриває електроклапан подачі газу вручну, натиснувши на ручку крана. Зазвичай спрацьовування електроклапану системи газ-контроль досить 15-20 секунд. Якщо конфорка спалахнула, термопара нагрівається і на її виході виробляється напруга, достатня для утримання електроклапану у відкритому стані. Тепер конфорка або пальник горітимуть навіть коли користувач відпустить ручку. У випадках згасання вогню термопара остигає, напруги на клемах зникає та електроклапан закриває подачу газу. Завдяки тому, що газ контроль конфорок підведений до кожного пальнику окремо, спрацьовування системи захисту на одній конфорці ніяк не вплине на приготування їжі на інший. Враховуючи те, що пристрій духовки газової плити відрізняється від конструкції звичайного пальника, система контролю в ній виконана трохи інакше, але принцип роботи той же.

Газ контроль современной плиты

Газова плита з газ контролем конфорок. Переваги і недоліки

Найголовнішою перевагою, яку має будь-яка плита з газ контролем – висока безпека експлуатації. Крім цього, користувачі відзначають:

  • відсутність необхідності постійної присутності під час приготування їжі для нагляду за наявністю вогню;
  • ефективний захист від випадкового вмикання газу дітьми. Навіть при випадковому повертанні рукоятки газ не почне надходити на конфорки;
  • газ контроль конфорок це надійний помічник для "забудькуватих" користувачів.

Але поруч із позитивними властивостями є і “супутні” недоліки.

Насамперед до них відносять такі особливості:

  • включення конфорки займає більше часу;
  • плита вимагає більш ретельного та дбайливого догляду. Часто через забруднення або поломку термопари газова плита не тримає полум'я;
  • використовується складніший по конструкції кран включення, що впливає на його надійність;
  • при приготуванні їжі на малому вогні часто спрацьовує газ контроль конфорок, відключаючи подачу газу;
  • вартість плит трохи вища за традиційні.

Іноді користувачі навіть думають, як відключити термопару на газовій плиті. Але це робити це самостійно не можна, оскільки це може призвести до небезпечних наслідків. Тому необхідно викликати спеціаліста сервіс-центру, що виконують ремонт газової плити, який безпечно виконає всі роботи з дотриманням Правил експлуатації. Адже перед тим, як відключити контроль газу необхідно буде розібрати плиту і розгерметизувати систему подачі газу. Але найвідповідальніше – відновити герметичність та перевірити систему на відсутність витоків.

Чому гасне конфорка газової плити. Основні несправності

Дуже часто причиною того, що не працює газова плита, вогонь на конфорках з'являється, а після відпускання рукоятки зникає недостатній тиск природного газу. У таких випадках слід звертатися до газопостачального підприємства. Якщо тиск у нормі, напевно, причина в самій плиті. І вам необхідний ремонт газових плит у Києві Лівий берег. Ми об'єднали найчастіше несправності, що зустрічаються, газ контролю в таблицю.

Ознака несправності

Можлива несправність

Як усунути

Газова плита не тримає полум'я. Вогонь гасне відразу після відпускання рукоятки.

Засмічення термопари залишками їжі. Несправність термопар або електромагнітного клапана. Зміщення термоелемента убік від вогню пальника.

Очистити елементи системи газ-контроль конфорок. Замінити несправні деталі конфорки, що не працює. Налаштувати розташування термоелемента.

Занадто довгий час запалення вогню після відкриття рукоятки подачі газу на одній із конфорок.

Засмоктування термоелемента або зміщення його убік. Якщо проблема виникла на всіх конфорках одночасно - недостатній тиск газу, засмічення газового фільтра (якщо його встановлено).

Очистити елементи газу контролю, встановити термоелемент на місце.

Чи не працює газ-контроль духовки. Вогонь запалюється, але після відпускання ручки гасне.

Несправність термоелемента або електромагнітного клапана у системі подачі газу духовки. Нагар на термоелементі.

Очистити термопари. Замінити елемент, що вийшов з ладу.

Рукоятка увімкнення конфорки не натискається. Пальник не спалахує.

Вийшов з ладу механізм рукоятки

Замінити "начинки" рукоятки

Газ контроль духовки або конфорки мимовільно спрацьовує під час приготування за наявності вогню.

Порушено електричний контакт між термопарою та електромагнітним клапаном.

Усунути проблему. Іноді може знадобитися заміна термопари.

Газ надходить на пальник навіть за відсутності вогню. Система газ-контролю спрацьовує.

Зношування внутрішніх елементів електромагнітного клапана.

Замінити клапан на новий.

 

Для усунення більшості несправностей знадобиться розбирання газової плити та доступ до елементів системи подачі газу. Тому для виконання ремонту слід запросити спеціалістів, які мають дозвіл на виконання робіт на газовому обладнанні та спеціалізовано виконують ремонт газових плит у Києві.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію