Здавна кава вважається улюбленим напоєм величезної частини людства. Його приємний аромат і ніжний смак припали до душі багатьом поколінням людей. Раніше кожен народ мав свій спосіб приготування кави і для багатьох це вважалося особливим таїнством. Зараз, замість традиційних турків і спеціальних місткостей для заварювання кави, все частіше використовуються кавоварки і навіть кавомашини, що працюють в автоматичному режимі. Серед величезної кількості переваг є один маленький мінус - іноді техніка ламається і потрібен ремонт кавомашин.
Сьогодні найчастіше використовуються кавоварки таких типів:
- френч (або французький) прес;
- гейзерна;
- краплинна;
- капсульна;
- ріжкова;
- автоматичні кавомашини.
У цій статті будуть розглянуті особливості та принципи роботи різних видів приладів для заварювання кави.
Як користуватися кавоваркою френч прес
Це одна з найпростіших за конструкцією кавоварок. Завдяки відсутності електричних вузлів нею можна користуватися не тільки вдома, а й на природі чи подорожі. Конструкційно кавоварка виконана у вигляді скляної колби з жаро- та ударостійкого скла з вбудованим ручним поршнем, на нижньому кінці якого закріплений металевий фільтр. До особливостей конструкції слід віднести низьку вартість та широкі можливості для експериментів за ступенем міцності, температурними та смаковими характеристиками напою. Крім кави у колбі французького преса можна готувати чай, коктейлі чи соки.
Як працює кавоварка френч прес
Для того, щоб заварити ароматну каву необхідно:
- попередньо змолоти кавові зерна і закип'ятити воду;
- кавовий порошок засипати у скляну колбу та додати гарячу воду;
- перемішати розчин ложкою та заварювати протягом 3-5 хвилин;
- за допомогою преса відокремте гущу вниз, а чистий напій розлийте чашками.
Гейзерна кавоварка особливості виконання та принцип роботи
Пристрій кавоварки не відрізняється складністю конструкції, але це не перешкода для отримання вишуканого напою з особливим ароматом. Вона складається з нижнього відсіку для води, який підігрівається на плиті або за допомогою Тена, верхньої посудини для кави та фільтра, що розділяє ці два резервуари. У сітчастий фільтр засипають порошкову каву. Коли вода набирає необхідну температуру, вона під тиском починає надходити у верхню колбу до подрібнених зерен. В результаті взаємодії кава заварюється, розчиняючись у окропі.
Для виготовлення корпусу може застосовуватись кераміка, алюмінієвий сплав або нержавіюча сталь. Частини корпусу з'єднуються між собою різьбовим з'єднанням і для збирання достатньо накрутити їх один на одного. Підігрівати кавоварку можна не лише на кухонній плиті, а й взяти із собою на природу.
Гейзерна кавоварка.
Щоб приготувати смачний напій, достатньо виконати кілька нескладних кроків:
- залити у нижню частину максимально чисту воду;
- засипати в сітчастий фільтр наперед підготовлений кавовий порошок;
- з'єднати частини кавоварки між собою, звертаючи увагу на густину з'єднання;
- встановити кавоварку на конфорку плити або включити до електророзетки;
- дочекайтеся характерного "шипіння" і зніміть прилад з конфорки (електричні кавоварки автоматично вимикаються).
Як працює краплинна кавоварка
Цей тип обладнання для приготування ароматної кави відрізняється компактністю та високою надійністю. Кавоварка складається з прозорої, найчастіше скляної, колби, нагрівального елемента (ТЕНу) та спеціального фільтра.
Існує чотири види фільтрів:
- паперові. Це одноразові фільтри. Найкращим чином підходять гурманам, тому що не залишається ні присмаку, ні запаху від кавового напою, який заварювався минулого разу. До переваг відноситься і низька вартість аксесуара;
- нейлонові. Розраховані трохи більше 50 заварок кави. Зазвичай такі фільтри йдуть у комплекті з новою кавоваркою.
- залізні. Багаторазові фільтри. До недоліків можна віднести металевий присмак, що виникає після кількох циклів використання. Потрібне регулярне очищення.
- золоті. Удосконалений варіант аксесуара. Виготовляється з нейлону, але покривається нітратом титану, що робить його практично вічним, але ціна його відповідна. Однак не можна забувати про регулярне чищення.
Краплинна кавоварка це найкращий вибір для невеликого офісу або для дому. Тривалість приготування напою залежить від потужності ТЕНу, а смакові якості, крім характеристик зерен, визначаються у тому числі матеріалом колби. Тому віддавайте перевагу кавоваркам зі скла.
Принцип роботи краплинної кавоварки
У конструкцію приладу входять:
- проточний ТЕН, поміщений у нижню частину пристрою;
- водяний резервуар (розташований у верхній частині кавоварки);
- відсік для встановлення фільтра (також знаходиться у верхній частині);
- фільтр для кавового порошку.
Після включення кавоварки ТЕН нагріває воду приблизно до 90 градусів. Гаряча вода піднімається і по краплині потрапляє у фільтр з меленою кавою, проходить через неї і накопичується в чаші. При цьому осад залишається на стінках, а в чашу потрапляє лише чиста кава.
Процес заварювання кави дуже простий:
- налити в резервуар необхідну кількість води (за відміткою);
- засипати у фільтр готовий кавовий порошок;
- закрити кришку кавоварки;
- увімкнути кавоварку.
Коли чаша наповниться, вимкніть кавоварку і не забудьте очистити заповнений фільтр (якщо він не одноразовий).
Капсульна кавоварка: інструкція з використання
Цей тип приладів відноситься до автоматичних кофемашин. Для приготування напою достатньо вставити капсулу у відповідний відсік, зафіксувати її та натиснути кнопку старту. Через кілька хвилин ви отримаєте готову порцію напою, що бадьорить. Особливістю капсульних кавоварок є те, що для повторного запуску очищення елементів приладу не потрібно: достатньо витягнути використану капсулу та вставити нову. Однак ціна таких приладів досить висока і вони не терплять недбалого відношення.
Влаштування кавомашини капсульного типу
На зовнішніх панелях приладу знаходяться елементи, доступні користувачеві і служать для завантаження капсул і води, а також для управління режимами роботи пристрою:
- піддон для встановлення чашок з інтегрованим каплесборником;
- пластиковий резервуар для холодної води. Зазвичай знаходиться у задній частині корпусу;
- контейнер для використаних капсул. У деяких моделях відсутня і відпрацьовані капсули необхідно витягувати із завантажувального відсіку самостійно;
- панель для керування роботою машини з кнопками пуску, налаштування рівня міцності напою та величини порції. Деякі виробники передбачають можливість всі установки виконувати за допомогою однієї кнопки;
- капучинатор служить для підготовки та подачі у напій молока. Залежно від модифікації кавоварки капучинатори бувають ручні та автоматичні.
Кавоварки ріжкового типу принцип роботи
Цей різновид приладів для приготування кавового напою відноситься до дуже складних по конструкції пристроїв. Але навіть попри особливості, вона має найвищу вартість серед автоматичних приладів. Тому ріжкова кавоварка це найкращий вибір для гурманів та поціновувачів вишуканих ароматів.
Щоб приготувати напій, мелену каву (близько 7 грамів) засипають у холдер (ріжок) і ущільнюють за допомогою темпера. Після цього ріжок встановлюється у спеціальний роз'єм, на панелі керування вибирається режим роботи приладу та запускається процес приготування напою.
Гаряча вода, після нагрівання до 90 градусів, під тиском (близько 9 бар) подається в холдер, де проходячи через спресований кавовий порошок, перетворюється на ароматний еспресо з гарною пінкою.
Принцип роботи кавомашини типу "Автомат"
Такі кавомашини мають головну особливість – користувачі ніколи не замислюються, як увімкнути кавомашину. Адже для цього достатньо натиснути лише одну кнопку.
Пристрій кавоварки досить складний і технічні особливості конструкції рідко цікавлять звичайного користувача. Тому розглянемо лише основні вузли та зовнішні елементи. На корпусі, крім кнопок керування та цифрового табло (не у всіх моделях), розташовані:
- автоматичний капучино для виготовлення молочної “пінки”;
- ємність для завантаження цілісних кавових зерен;
- відсік для збирання відпрацьованої гущі;
- блок приготування напою.
Внутрішня "начинка" "автомата" складається з помпи, що створює високий тиск, водяного резервуара, спеціального бойлера, невеликого теплообмінника та трубки подачі води до блоку приготування кави. Також до складу "автомата" входить кавомолка та ряд сервісних пристроїв, включаючи пристрої для підігріву чашок та самоочищення накипу.
Наприкінці розглянемо, як працює кавомашина "Автомат"
Після увімкнення машини запускається тест вузлів та агрегатів. Якщо збоїв та несправностей не виявлено, світиться зелений індикатор готовності. Наступним етапом є нагрівання води до робочої температури (близько 95 ° С).
Після вибору типу напою дозована кількість зерен подається в кавомолку, а готовий подрібнений порошок переміщається в бункер. Тут він пресується і готова пігулка ошпарюється окропом під підвищеним тиском (близько 15 бар).
У міру готовності ароматний напій наливається безпосередньо в чашку, а відпрацьована таблетка автоматично потрапляє у відсік для збирання відходів. Після цього машина вимикається.
Коментарі ()