Блог про ремонт, як випрати штори в машині автоматі - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Блог про ремонт, як випрати штори в машині автоматі - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Як випрати штори в машині автоматі

Як випрати штори в машині автоматі

Більшість господарок вважає штори головним пилозбірником у приміщенні. Вони перешкоджають проникненню пилових частинок з вулиці і збирають на себе пил, що вже потрапив до кімнати. Сьогодні для виготовлення цих корисних елементів декору використовують різні типи тканин, а складні тиснення і драпірування наводять на господинь страх зіпсувати дорогу річ при пранні в машинці-автоматі. Адже зіпсовану тюль або штори доведеться викинути та купувати нові, а ремонт пральної машини в Києві також спричинить додаткові витрати. У цій публікації ми познайомимо вас з основними нюансами, на які потрібно звернути увагу при пранні штор в машинці автоматі та наведемо практичні поради для догляду за елементами віконного декору з різних тканин.

Особливості прання штор в автоматичній пральній машині

Багато господинь, через страх порчі штор, віддають їх у хімчистку або наймають бригаду фахівців, які за допомогою спеціального обладнання очищають фіранки будь-якого типу за допомогою пари, навіть не знімаючи з вікон. Але якщо такої можливості немає, можна самостійно випрати штори в машинці-автоматі, дотримуючись наших рекомендацій.

Як проводити прання штор з різних матеріалів

Перш ніж завантажувати штори в барабан пральної машинки, необхідно з'ясувати, з якого матеріалу вони виготовлені. Від цього залежить, якою має бути температура в баку та який вибирати режим прання. Для більшості тканинних фіранок підійде делікатний режим за мінімальної швидкості віджиму і температури до 40 градусів. У багатьох моделях є спеціальна програма для штор, але її потрібно використовувати з урахуванням особливостей матеріалу, з якого виготовлені штори. Дізнатися про тип тканини та допустимі типи прання можна з ярличка, який прикріплюють виробники на нові штори. Розглянемо особливості прання штор із різних типів тканин.

стирка штор

Перемо лляні та бавовняні фіранки

Ці матеріали не відносяться до дуже ніжних, але оскільки вони можуть дати значну усадку, температуру в барабані не варто встановлювати вище 30-40 градусів. Така температура сприятиме збереженню яскравості кольору. Сушіння слід проводити при природній кімнатній температурі, без використання штучного підігріву. Гладити такі штори краще зволоженими.

Прання шовкових штор та фіранок з органзу та вуалі

Для випирання цих ніжних тканин необхідно встановлювати температуру менш як 30 градусів і вибирати делікатний режим або програму ручного прання. Серед особливостей прання таких штор можна виділити такі:

  • не бажано використовувати миючу хімію;
  • перед завантаженням у барабан, штори потрібно запакувати у спеціальний мішечок для прання;
  • не завантажувати в машинку для спільного прання інші речі;
  • швидкість віджиму має бути не більше 600 об/хв;
  • виймати штори потрібно напіввологими.

Глажку краще не робити вони самостійно приймуть потрібну форму на карнизі.

Як прати акрилові та віскозні фіранки

Штори та завіси, виготовлені з акрилових та віскозних тканин допускають прання з температурою до 40 градусів, при додаванні миючих компонентів, призначених для машинного прання виробів з тонких і делікатних тканин. Для запобігання заграбування тканини від сонячних променів під час прання можна додавати кондиціонери. Перемикач режимів переводять у щадний режим із мінімальними обертами барабана при віджиму.

Особливості прання оксамиту та штор з ворсових тканин

Як вважають фахівці, для очищення оксамиту краще використовувати професійну хімчистку, тому що навіть маленька помилка при пранні може призвести до втрати зовнішнього вигляду штор. Але якщо ви все ж таки вирішили випрати оксамитові завіси самостійно виберіть делікатний режим при температурі не вище 30 градусів. Час прання має бути мінімальним, оскільки при тривалому впливі оксамит може сідати. Також необхідно відключити віджимання, а сушіння виконувати, розклавши штори на рівній поверхні, ворсом вгору.

Порядок прання ниткових штор

Враховуючи особливості процесу прання, перед пранням окремі нитки потрібно зв'язати групами у вузол, а потім всю штору помістити в мішечок для прання. Якщо нитки з синтетики для їх відтирання потрібно вибрати найкоротшу програму, тому що бруд з них легко виходить. Після віджиму вологі полотна вішають на карниз і дають просохнути. Нитки розпрямляються під власною вагою і штора набуде початкового вигляду.

Загальні рекомендації при пранні штор у пральній машині

Крім особливостей, викладених вище, під час прання штор слід враховувати і загальні вимоги.

  1. Знімати штори потрібно акуратно, щоб не пошкодити та не втратити фурнітуру та не допустити її попадання в барабан.
  2. Не можна прати штори разом з іншими речами та одягом.
  3. Не рекомендується набивати шторами барабан повністю. Він має бути заповнений лише наполовину. Це сприяє якіснішого ополіскування залишків миючих компонентів.
  4. Штори з незнімними декоративними елементами, щоб запобігти їхньому випадковому попаданню в бак, потрібно упаковувати в спеціальні мішки.
  5. Якщо на шторах відсутній ярлик, а самостійно визначити тип тканини не виходить, краще випрати штори вручну.

Необхідно пам'ятати, що ламбрекени з клейовою основою, не можна прати жодним із способів. Як у автоматичній машинці, так і вручну.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію