Як відремонтувати механічний таймер духової шафи самостійно? | Блог СЦ «Ремонт На Дому» - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Як відремонтувати механічний таймер духової шафи самостійно? | Блог СЦ «Ремонт На Дому» - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Як відремонтувати механічний таймер духової шафи самостійно?

Як відремонтувати механічний таймер духової шафи самостійно?

Для більшості господарок головним критерієм при виборі духової шафи є наявність таймера. Адже завдяки цьому зручні пристрої можна не сидіти поруч із духовкою з годинником, а займатися своїми справами – таймер автоматично відключить прилад через встановлений час. І, незважаючи на те, що можна вмикати/відключати нагрівальні елементи духовки вручну, без таймера мало хто готує навіть найпростіші страви. І якщо знадобиться ремонт таймера духової шафи, наш сервіс-центр завжди до ваших послуг. До головних наших переваг, крім високої якості ремонту та реальної гарантії, більшість клієнтів відносять відсутність необхідності везти духовку до майстерні – всі роботи виконуються у замовника будинку. Але поки що географія наших послуг обмежена столичним регіоном і якщо ви живете в іншому місті, ремонт духовки доведеться виконувати самостійно. У цій статті ми докладно розповімо про особливості та послідовність ремонту таймерів духових шаф своїми руками.

Чиним таймер духовки

Які інструменти знадобляться

Дуже часто роботи з ремонту обладнання доводиться припиняти або навіть припиняти через відсутність необхідних інструментів. Тому перед тим як розпочинати ремонт механічного таймера, потрібно підготувати такі інструменти:

  • прямі та хрестоподібні викрутки різних розмірів;
  • Плоскогубці;
  • Ключі різних типорозмірів;
  • Тестер або мультиметр для перевірки напруги та надійності контактів.

Як виявити причину поломки

Перш ніж розкривати корпус духової шафи та шукати несправну деталь, необхідно перевірити наявність електрики, справність шнура мережі, а також цілісність запобіжників.

У електродуховках встановлюють два типи таймерів: механічний та електронний. Частина пристроїв просто подають звуковий сигнал, запрошуючи власницю відключити духовку, але більшість відключає нагрівальні елементи самостійно, після закінчення встановленого проміжку часу.

Исправный таймер духового шкафа

Механічні моделі складаються з групи шестерень. Вони, обертаючись під дією пружини, відраховують встановлений час, після якого розмикають контакт виконавчого механізму. Встановлення часу роботи нагрівальних елементів здійснюється ручкою. В електронних моделях відлік часу виконує електронна схема, а увімкнення/вимкнення нагрівальних елементів здійснюється реле. У всіх моделях духових шаф передбачено перехід на ручний режим керування без використання таймера. У таких випадках рукоятку таймера необхідно встановити у відповідне положення (див. Посібник з експлуатації).

Найчастіші причини поломок таймерів

Якщо ви хочете відремонтувати механічний таймер своїми руками, слід враховувати, що сучасні духовки комплектуються нерозбірними вузлами і підлягають заміні. Тому ми рекомендуємо вам все-таки звернутися до нашого сервісного центру, наші майстри мають великий отит виконання подібних ремонтів. І в разі потреби можу провести так само і ремонт варильної поверхні. У більш старих модифікаціях корпус можна розкрити і, якщо "годинний механізм" працює нормально, потрібно почистити контактну групу, що управляє роботою нагрівальних елементів духової шафи. Щоб допомогти у виявленні причин, через які не працює духова піч, ми підготували невелику таблицю.

    Зовнішні ознаки поломки

     Можлива несправність

                    Що можна зробити

Після встановлення таймера на потрібний час нагрівальні елементи не включаються. "Годинний" механізм працює нормально. (Для моделей з механічним таймером).

За допомогою тестера або мультиметра перевірити стан контактної групи таймера у запущеному стані. Якщо контакт замикається, можлива несправність у перемикачі режимів, регуляторі температури, внутрішній проводці. Аналогічні симптоми виявляються при виході з експлуатації нагрівального елемента.

Замінити таймер. У старих моделях – зняти кожух та почистити контакти. Перевірити надійність контактів у перемикачі режимів, працездатність регулятора температури та нагрівальних елементів. Продзвонити внутрішню проводку.

Після встановлення таймера зворотного відліку в духових шафах з електронним модулем, печі не вмикається, хоча на дисплеї йде відлік часу. Через деякий час з'являється помилка.

Вийшло з ладу реле, що замикає ланцюг нагріву (розташоване на платі таймера). Несправність нагрівального елемента або з'єднувальних дротів. Можливе порушення контактів у перемикачі режимів або поломка терморегулятора.

Ремонт електронної плати таймера (часто входить до складу загальної плати, що управляє). Перевірка нагрівального елемента, перемикача режимів та проводки. Тестування терморегулятора. Для ремонту в домашніх умовах потрібний досвід роботи з електронікою. Тому краще запросити майстра сервіс-центру. Найчастіше несправність усувається шляхом заміни електронного модуля.

У моделях із механічним таймером запуск духовки відбувається нормально. Нагрівальні елементи включаються. Після виставленого часу духова шафа продовжує гріти. При цьому положення рукоятки таймера не змінюється і не чутно характерного "цокання"

Зламався "годинний механізм" таймера.

Якщо ви не спеціаліст з ремонту механічного годинника, а також у випадках коли у вашій духовці встановлено сучасний тип таймера – заміна механічного модуля.

Після закінчення заданого часу ТЕНи духовки не вимикаються. Таймер встановився на нульову позначку.

У механічних таймерах - "залип" керуючий контакт. У електронних – несправність реле чи електронних компонентів.

Якщо механічний таймер розбірний можна спробувати відрегулювати контакт, але в більшості випадків необхідна заміна. В електронних – ремонт чи заміна електронної плати.Рекомендації щодо усунення поломок таймерів на електродуховках

Найчастіше поломку можна виявити під час візуального огляду духовки. На електронних модулях – це перегорання доріжок, обриви дротів або здуття деталей. На механічних деталях – окислення контактів чи фізичні поломки. При "розтині" начинки електродуховок, попередньо треба знеструмити прилад, повністю відключивши його від електромережі. Найчастіше причиною поломки електронних модулів є перепади напруги в електромережі. Зазвичай у разі пошкоджуються компоненти електронного модуля, ремонт якого у домашніх умовах неможливий. Тому краще одразу звернутися до сервіс-центру.

ВАЖЛИВО: Якщо ваша техніка зламалася, до нас можна звернутися у разі поломки таких видів побутової техніки:

 

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію