Причини витікання фреону із холодильника: як знайти витік та перевірити наявність фреону вбудованого холодильника - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Причини витікання фреону із холодильника: як знайти витік та перевірити наявність фреону вбудованого холодильника - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Причини витікання фреону із холодильника

Причини витікання фреону із холодильника

Обов'язковим атрибутом кухні сучасної людини є холодильник. Завдяки цьому порівняно недорогому приладу вдається довго зберігати свіжість продуктів. Принцип роботи агрегату заснований на властивості газу-холодоагенту закипати при нормальному тиску і перетворюватися на рідину при підвищеному. У момент зміни фази відбувається відбір тепла в камері через поверхні випарника і його віддача при падінні тиску в конденсаторі. Холодоагент циркулює в герметичному контурі, забезпечуючи безперервність процесу. Управління роботою мотор-компресора, що створює необхідний тиск, здійснюється термостатом або модулем, що управляє (у більш дорогих моделях). Але часто з різних причин у контурі утворюються тріщини або порушується герметичність з'єднань і холодоагент у холодильнику починає випаровуватися. Якщо не вжити заходів, система спустошиться та холодильник перестає охолоджувати продукти.

Оскільки для пошуку місця негерметичності та заправки контуру потрібне спеціальне приладдя та обладнання, без фахівців сервіс-центру не обійтися. Однак більшість майстерень пропонує власнику самостійно доставити холодильник до них на базу. При цьому витрати на доставку часто можна порівняти з вартістю ремонту. Ми пропонуємо ремонт холодильників вдома протягом доби після заявки диспетчеру у зручний для вас час. Після ремонту на всі роботи та встановлені деталі надається тривала гарантія.

Обнаружение утечки фреона

Як знайти витік фреону в холодильнику

Найчастіше в сучасних моделях як холодоагент використовується фреон - інертний газ без кольору і запаху, при нормальній температурі не горючий і не отруйний. Тому візуально визначити місце витоку досить важко. Не дарма майстри-професіонали застосовують для цієї мети спеціальні течешукачі. Але перш ніж шукати місце розгерметизації, необхідно переконатися, що справді стався витік фреону в холодильнику, а не вийшов з ладу якийсь інший вузол.

Як визначити, що випарувався фреон у холодильнику

Оскільки визначити навіть приблизну кількість холодоагенту в контурі рефрижератора в домашніх умовах неможливо, про наявність витоку судять за зовнішніми ознаками. Розглянемо найважливіші ознаки нестачі фреону в холодильнику:

  • знизилося охолодження. Якщо площа розгерметизації невелика, спочатку проблема ледь помітна і мало хто звертає на неї увагу. У міру випаровування газу температура в камерах ставати істотно вище, що призводить до псування продуктів. Після того, як газ вийде повністю, холодильник перестає морозити зовсім;
  • безперервна робота електродвигуна компресорного блоку. Через зменшення кількості газу тиск у контурі падає. І щоб досягти встановленої користувачем температури, двигуну доводиться спочатку працювати довше, а при значному витоку - постійно;
  • компресор не працює. Ця ознака виникає після повного витікання газу, оскільки перекачувати по контуру більше нічого;
  • поява товстого шару "снігового покриву" на випарнику. Це спричинено підвищенням вологості всередині відсіку;
  • спрацювання сигналізації апарату. Зазвичай спалахує червоний світлодіод або відображається помилка самодіагностики на дисплеї.

Іноді, якщо розгерметизація виникла на відкритій ділянці контуру, місце пошкодження можна виявити по чорній олійній плямі. Адже разом з фреоном у контурі циркулює ще й масло, що змащує деталі компресора, що рухаються. Якщо трубка пошкоджена у запіненому просторі бічної або задньої стінок (залежить від моделі та виробника), у місці витоку часто утворюється невелике здуття. У багатьох випадках витік фреону супроводжується маслянистою калюжею біля мотор компресора. А переконатися, що дійсно холодоагент відсутній, можна доторкнувшись рукою до ґрат конденсатора – при працюючому компресорі вона залишається холодною. Деякі власники холодильних шаф переконані, що при витік у камері з'являється запах фреону. Але це не так. Газ не має запаху, а аромати можуть створювати продукти, що зіпсувалися, або компресорне масло, що випливає з трубопроводів. Але точно поставити “діагноз” зможе лише спеціаліст сервісцентру, оцінивши всі ознаки та результати обстеження системи у комплексі. А за допомогою течешукача він зможе точно визначити місце негерметичності. Тому вартість заправки холодильника фреоном не фіксована, а залежить від обсягу роботи з пошуку місця витоку.

Утечка фреона

Причини, чому відбувається витік фреону з холодильника

Щоб запобігти можливому витоку холодоагенту, розглянемо основні причини, чому випаровується газ із контуру:

- неправильне навантаження, розвантаження або транспортування приладу. Ці фактори призводять до порушення цілісності зварювальних швів;

- прискорення процесу розморожування шляхом механічного відділення льоду від елементів випарника. Часто призводить до пошкодження трубопроводів та інших елементів, наповнених фреоном контуру;

- невчасне проведення або повна відсутність догляду. У камері накопичується "сніговий покрив" і льоду, які починають танути біля дверей, викликаючи корозію трубопроводів контуру, що обігріває;

природне зношування матеріалів трубопроводу або корозія;

-заводський брак чи некваліфікований ремонт.

Чи можна заправити фреон для холодильника самостійно

Багато хто цікавиться, чи можна при виявленні витоку холодоагенту відремонтувати холодильник самостійно. Найчастіше впоратися з таким завданням напевно не вийде. Ви можете знайти місце негерметичності, навіть запаяти або заварити його, але для заправки фреону знадобиться спеціальне обладнання та деякі навички його використання. Зазвичай після усунення причини розгерметизації контуру потрібно:

  • заміна фільтра-осушувача;
  • перевірка герметичності та вакуумування системи;
  • заправка строго певної кількості фреону.

На всі ці процедури навіть у кваліфікованого майстра йде більше години. Після перевірки холодильник можна запускати у роботу.

Якщо вам потрібна допомога в діагностиці або ремонту холодильника, звертайтесь до нашого сервісного центру. Фахівець виїде до вас та визначить тип проблеми, а також порекомендує оптимальний спосіб вирішення. Виїжджаємо по всіх районах міста Києва: Дарницький район‎, Деснянський район, Дніпровський район, Голосіївський район, Оболонський район, Печерський район, Подільський район, Святошинський район, Солом'янський район, Шевченківський район.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію