Що таке сучасний кухонний робот кухар? Інструкції та поради щодо застосування робота на вашій кухні - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Що таке сучасний кухонний робот кухар? Інструкції та поради щодо застосування робота на вашій кухні - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Що таке сучасний кухонний робот кухар?

Що таке сучасний кухонний робот кухар?

Ще зовсім недавно мікрохвильова пічка або мультиварка здавалися ідеалом досконалості для полегшення процесу приготування їжі, то зараз низка компаній займається розробкою повністю автоматизованих кухонних комплексів. Це допомагатиме уникати ремонту мікрохвильових печей і кухонних м'ясорубок. І згодом цілий перелік традиційних побутових приладів замінить єдиний робот кухар, який повністю візьме він всі кухонні турботи. Напевно, єдиним мінусом кухня кухаря стане складність конструкції та необхідність регулярної професійної профілактики. Адже зараз обслуговування та ремонт посудомийної машини або іншого кухонного приладу може виконати будь-яка майстерня, то після впровадження роботизованих комплексів, для цього потрібно буде залучати спеціалізовані бригади. Наш сервіс-центр вже працює над цим питанням і після появи у нас в країні автоматичного кухаря на кухні зможе обслуговувати і це обладнання, а також виконувати його ремонт.

Робот повар

Сучасний кухонний робот

Незважаючи на те, що багато хто відносить таку техніку до обладнання далекого майбутнього, ще наприкінці 2020 року британською компанією Moley Robotics на виставці технологічних рішень у Дубаї було представлено перший диво кухар. І це не прототип, а промисловий зразок, що діє, який можна замовити в компанії на свою кухню. Вартість такого агрегату поки що становить близько $333 тисячі (за таку суму можна придбати навіть невелику яхту). Але незважаючи на нереальний цінник, машину, здатну готувати на кухні, вже замовили понад тисячу людей. Як вважають експерти, зі збільшенням кількості замовлень ціна комплексу природно знизиться.

Конструкційною робот складається з двох закріплених на стелі спеціальних рук-маніпуляторів, які при приготуванні їжі повторюють рухи живого кухаря. Механізм складається з 24 з'єднань, а окремі елементи наводяться на дію 20 електромоторами. Така конструкція дозволила з точністю повторювати рухи реального кухаря професіонала. Система здатна не тільки користуватися холодильником або мийкою, але й виставляти температуру нагрівання варильної поверхні, використовувати різноманітний посуд, а також забиратися після себе.

Як створювалася роботизована машина на кухні

Розробка універсального робота, який готує їжу, велася вже протягом кількох років. Засновником компанії Moley Robotics є математик Марк Олійник. Він і створив спеціальний стартап, метою якого була розробка кухонного робота, який повністю автоматизує процес приготування їжі.

Основні механічні елементи конструкції - маніпулятори, що розроблялися спільно з однією з робототехнічної компанією з Німеччини Schunk, а "оригінальним" кухарем, рухи якого моделювали в програмний код кухні, став Тім Андерсон, відомий шеф-кухар, переможець популярного шоу MasterChef у 2011 році.

На момент презентації, робот умів готувати лише 30 страв, але згодом його можливості розширюються і вже незабаром він зможе приготувати понад 5 тисяч найрізноманітніших страв, додаючи щомісяця щонайменше за одним новим рецептом. У Moley Robotics планують "купувати" рецепти у знаменитих шеф-кухарів, оцифровуючи їх дії та набори інгредієнтів. Але багато професіоналів дуже скептично поставилися до такої пропозиції, стверджуючи, що маніпулятори робота обмежені у свободі руху і їм під силу виявиться лише невелика частина цікавих рецептів страв.

Робот готовит еду

Як робот готуватиме їжу

Для вибору бажаної страви та запуску процесу її приготування достатньо запустити відповідну опцію програми зі смартфона. Звичайно, всі необхідні продукти повинні будуть лежати в певних місцях - там, де їх зберігав професійний шеф кухар, кухня напевно не буде забезпечена функціями пошуку потрібних компонентів. У комплект обладнання напевно входитимуть такі компоненти, як "розумний" холодильник і комора, а також спеціальна посудомийка, пов'язана з контролером робота, що управляє. Багато хто вважає, що така автоматизована кухня, шеф-кухар, який приготує будь-яку страву за мінімальний термін, стане гідним конкурентом сервісів доставки їжі.

Техніка, яка замість вас готує їжу

Автоматизація кухонної праці давно стала справжнім викликом для робототехніків. Адже незважаючи на одноманітність, ці роботи складно роботизувати. Крім Moley Robotics, розробки ведуть і інші компанії. Нещодавно був представлений кухонний робот від Samsung з назвою Bot Chef і версія від японських інженерів з Toyota Research Institute. Останні використовують у своїх розробках так звані "бульбашкові подушечки" - універсальні софт-захоплення з інтегрованими датчиками тиску. Незабаром, напевно, з'являться і харчові 3D-принтери, які зможуть “надрукувати” випічку та кондитерські “смаколики”. Але останні навряд чи займуть місце на домашніх кухнях, а використовуватимуться для автоматизації процесів на підприємствах громадського харчування або кулінаріях.

 

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію