Зазвичай виробники гарантують безвідмовну роботу своїх електробойлерів протягом багатьох років, але лише за умови належного догляду. І головним елементом профілактичного обслуговування вважається чищення бойлера. Цю процедуру найвигідніше довірити спеціалістам сервіс-центру, які не тільки очистять бак і нагрівальний елемент бойлера від накипу, але й перевірять роботу решти вузлів водонагрівача.
Але якщо найближча майстерня знаходиться далеко або ви бажаєте самостійно навчиться обслуговувати свій бойлер, ми підготували кілька порад, як почистити бойлер у домашніх умовах та які способи можна застосовувати для цього.
Як часто потрібно чистити бойлер і як це робити
Періодичність обслуговування водонагрівача залежить від якості (хімічного складу) води, що використовується, а також від інтенсивності використання. Приблизні терміни виробники вказують у посібнику користувача. Перш ніж описувати як почистити бойлер всередині, розберемося, навіщо це потрібно робити.
Навіщо потрібно очищати бак і ТЕН?
Як відомо, основне призначення бойлера – постійна готовність віддати споживачам гарячу воду із заздалегідь встановленою температурою. Для цього всередині місткості є вбудований ТЕН, який за командою модуля автоматики або простого термостата вмикається та вимикається, підтримуючи потрібну температуру.
Оскільки водопровідна вода завжди містить різні мінеральні домішки, вони осідають на стінки бака та на поверхні нагрівального елемента. При цьому підвищена температура сприяє закріпленню осаду на поверхнях. Крім цього, всередині бойлера створюються оптимальні умови для розвитку різних мікроорганізмів, включаючи види, небезпечні для здоров'я.
Ще один неприємний наслідок – осідання накипу на зовнішню оболонку нагрівального елемента. У міру потовщення шару осаду теплопередача між ТЕНом і водою погіршується і час нагріву води збільшується. Це призводить до підвищення витрати електрики і перегріву спіралі нагрівального елемента, що часто спричиняє виходу його “перегорання”.
Уникнути цих шкідливих проявів не складно, достатньо знати, як почистити водонагрівач та своєчасно проводити усі профілактичні процедури.
Частота чищення бойлера
До найпоширеніших видів електроводонагрівачів відносяться бойлери з емалевим покриттям внутрішнього бака. Незважаючи на особливі властивості емалі і спеціально встановлювані магнієві електроди, що знижують наслідки електрохімічних впливів на внутрішні поверхні бойлера, на них все одно осідає накип.
Швидкість накопичення осаду, як зазначалося вище, безпосередньо залежить від показників води та багатьох власників залишається загадкою, як часто треба чистити бойлер. Зазвичай цю процедуру фахівці сервіс-центру рекомендують виконувати хоча б раз на рік, але при занадто жорсткій воді очищати бойлер доведеться набагато частіше.
Кому довірити чищення бойлера?
Існує два основних способи очищення внутрішнього бака бойлера:
- хімічний;
- механічний.
При хімічному очищенні бак заповнюють спеціальним складом, що чистить, залишають його там на кілька годин і потім, після зливання розчину, промивають бак. Таку процедуру найчастіше користувачі виконують самостійно.
Хімічним методом рідко вдається повністю очистити бойлер, що давно не обслуговується. Щоб досягти потрібного результату, знадобиться механічний метод очищення. Але для цього способу знадобиться часткове розбирання бойлера, тому таку процедуру слід довірити спеціалістам сервіс-центру.
Як правильно почистити бойлер
Перед тим, як почистити бойлер хімічним способом, необхідно знеструмити бойлер, витягнувши електровилку шнура з розетки або відключивши захисний автомат. Після цього:
- перекрити вентиль подачі холодної води;
- відкрутивши шланг холодної води, злити рідину з бойлера на заздалегідь підготовлену ємність. Додатково потрібно відкрити "гарячий" кран одного із змішувачів;
- після спустошення бойлера необхідно на "синій" виведення бака накрутити довгий шланг, щоб його можна було підняти вище верхньої точки бака;
- через лійку заповнити бойлер складом, що чистить, наливаючи його доти, поки рідина не почне витікати з відкритого "гарячого" крана;
- перекрити вентиль змішувача та залишити бойлер "відкисати" на кілька годин (зазвичай тривалість очищення не перевищує 5-6 годин);
- після завершення процедури "мити" бойлер чистою водою, відновивши штатну схему підключення.
При очищенні необхідно враховувати, що занадто довге знаходження розчину, що чистить, в баку може призвести до руйнування "нутрощів". Тому потрібно дотримуватися рекомендацій виробника складу.
Перед тим, як чистити бойлер від накипу механічним способом, також доведеться відключити бойлер від комунікацій і злити залишки води. Після цього потрібно:
- зняти ручку терморегулятора (не у всіх моделях);
- відкрутити кріплення та зняти нижню декоративну панель;
- відключити шнур живлення від "нутрощів" бойлера за допомогою викрутки;
- зняти бойлер зі стіни та перевернути вгору дном;
- відкрутити фланець з нагрівальним елементом та термостат, а потім витягнути їх назовні.
Деякі спеціалісти пропонують методики, як почистити бойлер не знімаючи. Але для цього потрібно мати достатній досвід і цей спосіб не завжди підходить "майстрам-початківцям". Після розтину бака та розбирання можна розпочати очищення внутрішніх компонентів бойлера.
- Очищення нагрівального елемента. Процедури як чистити бойлер із сухим ТЕНом та “звичайним” трохи відрізняється. У традиційних нагрівальних елементах накип акуратно зішкрібають ножем або плоскогубцями, після чого його занурюють у розчин лимонної кислоти або штатний засіб, а потім промивають чистою водою. Сухий ТЕН знаходиться всередині склянки та не контактує з водою. Тому потрібно чистити лише зовнішню поверхню склянки.
- Для очищення бака не можна використовувати абразивні та гострі матеріали, щоб не пошкодити емалеве покриття. Тому бак зазвичай промивають м'якою губкою, змоченою в розчині, що чистить. Після закінчення процедури бак промивають.
При кожному розбиранні бойлера обов'язково перевіряють стан магнієвого електрода. При сильному зносі встановлюють новий.
ВАЖЛИВО: Якщо ваша техніка зламалася, до нас можна звернутися у разі поломки таких видів побутової техніки:
- пральних машинок, сушильних та посудомийних машин;
- холодильного обладнання (холодильників, морозильних камер);
- кухонних плит, вбудовуваних варильних панелей та духових шаф;
- кліматичної техніки (установка, чищення, обслуговування та заправка кондиціонерів);
- інших пристроїв.
Коментарі ()