Як перевірити компресор побутового холодильника? Рекомендації щодо чищення та обслуговування холодильників | Блог СЦ «Ремонт на дому» - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Як перевірити компресор побутового холодильника? Рекомендації щодо чищення та обслуговування холодильників | Блог СЦ «Ремонт на дому» - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Як перевірити компресор побутового холодильника?

Як перевірити компресор побутового холодильника?

Проблеми із включенням холодильного обладнання – перша ознака несправності двигуна. Проведіть комплексну діагностику, щоб визначити джерело проблеми, та відновити працездатність побутової техніки. Зараз докладно розповімо, як проводиться перевірка компресора та ремонт холодильників вдома, розглянемо симптоми поломки двигуна.Как проверить компрессор холодильника своими руками

Ознаки несправності

Поломка двигуна холодильного обладнання супроводжується появою характерних симптомів:

- вилка мережевого кабелю вставлена в розетку, але компресор не видає звичного шуму. Не виключено, що проблема спричинена поломкою джерела живлення або пошкодженням шнура. Проте також варто перевірити ланцюг керування компресором: термостат, пускове реле та модуль керування. Можливо, стався обрив обмоток двигуна;

  • з'явилися клацання, що свідчать про активацію системи захисту у пусковому реле. Це відбувається через короткі замикання, спровоковані перепадами напруги;
  • холодильник довільно вимикається. Техніка перестає працювати вже 5 хвилин після включення;
  • Звичний звук роботи компресора змінюється тихим гудінням, що нагадує шум трансформатора. Це свідчить про те, що заклинив один із механічних елементів компресора;
  • пристрій працює як завжди, але температура в холодильній та морозильній камерах надто висока, і вона не падає. Збій виникає тому, що компресор неспроможний створити потрібний рівень тиску.

Виявимо одну з цих ознак, вивчіть пристрій двигуна, а потім ознайомтеся зі способами проведення діагностики.

Пристрій компресора

Холодильне обладнання функціонує за однаковим принципом незалежно від виробника. Система заснована на циркуляції хладагента, як якого виступає фреон. Компресор піднімає тиск, унаслідок чого газоподібний охолоджувач потрапляє у конденсатор. Тут відбувається охолодження, в результаті газ трансформується в рідину і перетікає у випарник. Поступово холодоагент нагрівається і переходить у початкову форму. Цей цикл повторюється.

Коли двигун холодильника починає барахлити, знижується тиск, тому техніка перестає працювати належним чином. У пристроях з крапельною системою температура регулюється термостатом. У моделях із електронним керуванням використовується спеціальний датчик відтайки. Саме ці комплектуючі запускають процес охолодження.

Мотор-компресор розташований у задній частині корпусу. Габаритна деталь покрита спеціальним кожухом, що забезпечує захист від механічної дії. Структура електродвигуна

  • пускова обмотка;
  • реле;
  • захисна обмотка.

До корпусу холодильника приєднано 3 виведення, один з яких основний. Решта 2 необхідні для пускової та робочої обмотки. Сучасні моделі оснащені мікросхемою. Вона дозволяє перемикати рівень інтенсивності роботи двигуна.

Чому компресор у холодильнику перестав працювати: огляд основних причин

Найчастіше несправність двигуна техніки обумовлена:

  • перегоранням – відбувається через перепади напруги, високого рівня навантаження на двигун;
  • поломкою пускозахисного реле;
  • несправним проведенням.

Головна ознака того, що компресор у холодильнику зламався – висока температура у холодильній та морозильній камерах, але при цьому пристрій видає гул, продовжує працювати. Можливо, збій з'явився через витік фреону. Необхідно визначити місце протікання, а потім дозаправити систему. У таких випадках, варто замовляти ремонт холодильників ціна у Києві у професійних сервісних центрах. Самостійно вирішити проблему надзвичайно важко.

Перевірка компресора холодильника: інструкція з діагностики

Для перевірки працездатності пристрою потрібний мультиметр. Спочатку від'єднайте двигун, переконайтеся в тому, що корпус не пробиває струмом. Подібні проблеми властиві старій побутовій техніці. Щупи тестера додайте до корпусу, а також до всіх контактів. Перевірка проводиться по черзі. Поява на дисплеї мультиметра безкінечного значення свідчить про справність модуля. Якщо на табло спалахнули цифри, потрібно додатково протестувати обмотку.

Перш ніж продовжити, потрібно визначити тип холодоагенту. Будьте обережні, адже газ вибухонебезпечний. Можливо, доведеться звернутися до спеціалістів. Не варто нехтувати правилами техніки безпеки. Для проведення подальшої діагностики зніміть захисний кожух. Щоб відкрити доступ до двигуна, дотримуйтесь простої інструкції:

1. З роз'ємів контактів необхідно витягнути елементи проводки.

2. Затисніть трубки компресора, щоб ізолювати його від інших деталей.

3. По периметру кожуха знаходяться болти, викрутіть їх, дістаньте двигун із корпусу.

4. Від'єднайте реле, яке також закріплено гвинтами.

5. Вимірюйте тестером опір контактів.

6. Щупи тестера необхідно додати до обох вихідних контактів.

Нормальний рівень опору – 30 Ом. Найчастіше правий верхній контакт вказує на 5 Ом більше лівого. Значення можуть трохи відрізнятись від норми на ± 5 Ом. Все залежить від моделі та виробника холодильника. Якщо ви отримали показники суттєво вище або нижче за норму, то це ознака несправності компресора. При виявленні урвища поміняйте або відремонтуйте двигун.

Додаткова перевірка манометром

Припустимо, першу діагностику компресор холодильника успішно пройшов, але первинна проблема нікуди не зникла - камери не охолоджуються. У таких випадках потрібна поглиблена перевірка, яка проводиться не мультиметром, а манометром:

1. Почніть з вимірювання рівня тиску, приєднавши до нагнітального штуцера шланг з відведенням.

2. Увімкніть компресор, щоб виміряти тиск.

3. Показники працездатної комплектуючої – 6 Атм, при цьому вони поступово зростатимуть. Намагайтеся відразу ж вимкнути манометр, адже виникає ризик його поломки.

4. Пристрій показав тиск менше 6 Атм. Мотор можна використовувати у холодильнику середнього розміру.

5. Показник 4-5 Атм – сигнал про призначення компресора однокамерних холодильників.

Якщо рівень тиску в двигуні становить менше 4 Атм, тоді необхідно замінити деталь.

проверка компрессора монометром

Як перевірити компресор холодильника без реле

Якщо техніка пройшла дві попередні перевірки, але несправність не зникає, необхідно запустити компресор холодильника без реле. Пряме підключення дозволить остаточно переконатися у працездатності пристрою. Це дуже складний тип діагностики. Виконувати його самостійно категорично заборонено, адже він становить небезпеку для життя. Краще викличте досвідченого майстра. Спеціаліст підключить двигун через шнур, відштовхуючись від спеціальної схеми з'єднання.

Як перевірити пускове реле холодильника

Ще один спосіб діагностики двигуна. Підключення через пускове реле налаштовується таким чином:

1.Реле підключається до компресора.

2. Здійснюється запуск.

3. Для перевірки потрібно мультиметр з кліщами.

4. Натисніть на щупи мережевий кабель, який під'єднано до двигуна.

5. Вивчіть показники, виведені на екран тестера.

Двигун потужністю 140 Вт повинен видавати струм 1,3А. для 120-вольтних моделей нормальний показник – 1,1-1,2 А. Обов'язково перевірте працездатність пускового реле. Для діагностики потрібно заміряти контакти тестером.

Перевірка інверторного компресора

Якщо двигун зламався, почніть з перевірки інвертора. На вихід слід повісити лампочки потужністю від 60 до 200 Вт. З'єднайте їх трикутником. Вони не повинні спалахувати без генератора. Увімкнути його, після чого увімкнеться інвертор. Лампи спалахнуть. Запам'ятайте, що інверторні компресори підходять не всім холодильникам. Деякі моделі спочатку заточені під них.

Тепер ви знаєте, як працює компресор холодильника, чому він ламається, і як виконати ремонт холодильника вдома. Практично завжди можна обійтися самотужки, за винятком деяких ситуацій.

Якщо вам потрібна допомога в діагностиці або ремонту холодильника, звертайтесь до нашого сервісного центру. Фахівець виїде до вас та визначить тип проблеми, а також порекомендує оптимальний спосіб вирішення. Виїжджаємо по всіх районах міста Києва: Дарницький район‎, Деснянський район, Дніпровський район, Голосіївський район, Оболонський район, Печерський район, Подільський район, Святошинський район, Солом'янський район, Шевченківський район.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію