Як перевірити електронний пресостат пральної машини? | Виконати перевірку або поміняти на новий датчик води - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Як перевірити електронний пресостат пральної машини? | Виконати перевірку або поміняти на новий датчик води - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Як перевірити електронний пресостат пральної машини?

Як перевірити електронний пресостат пральної машини?

У сучасних машинках-автоматах початок прання та перехід від одного етапу до іншого здійснюється лише за виконання певних умов, у тому числі набору достатньої кількості або повного спорожнення бака. Контроль рівня виконується з допомогою спеціального датчика – прессостата. Про те, де знаходиться пресостат пральної машини, як можна його перевірити, виконати регулювання або поміняти на новий буде розглянуто в цьому невеликому огляді. Крім цього, буде розглянуто принцип функціонування пристрою.

Прессостат в стиральной машине

Як перевірити пресостат

Як відомо, датчик рівня виконує в пральних автоматах низку дуже важливих функцій. Використовуючи отриману від пресостату інформацію, керуючий контролер:

  • запобігає включенню нагрівального елемента до заповнення бака водою;
  • допомагає уникнути "потопу" в приміщенні через переповнення машини;
  • не допускає включення високооборотного режиму полоскання до догляду води;
  • не розблоковує завантажувальні дверцята люка до повного зливу води.

Крім цього, цілий ряд "підпрограм" алгоритму роботи машинки "зав'язано" на стані контактів цього датчика. Про несправності пресостату можна судити

  • за кодами несправностей системи самодіагностики прання. Але досить часто при поломках пресостата можуть відображатися помилки набору або зливу води, а також висвічувати код помилки, що вказує, що необхідна заміна зливного насоса. Тому необхідно зіставляти помилки, що відображаються, з іншими “симптомами”;
  • по запуску циклу прання при малій кількості набраної в бак води або повному її відсутності. При цьому починає працювати нагрівальний елемент, що може спричинити його перегорання і навіть спалах;
  • за надмірною кількістю води, що заливається. Іноді набір відбувається безперервно;
  • щодо зменшення кількості води нижче за мінімальний рівень;
  • по поганому віджиму. З бака "не йде" вода і білизна залишається вологою, незважаючи на повний цикл віджиму.

У випадках, коли датчик рівня води пральної машини зламався або регулярно дає збої, одразу ж зв'яжіться з сервіс-центром, що виконує ремонт пральних машин, Київ та передмістя – це ті місця, куди наш майстер приїде не пізніше доби з моменту замовлення та відновить працездатність прання будь-якого типу та року випуску, у тому числі виконає ремонт пресостату як механічного, так і електронного з тривалою гарантією.

Пресостат принцип роботи

Щоб керуючий контролер міг контролювати поточний рівень наповнення бака, в пральних автоматах використовується спеціальний датчик - пресостат, принцип роботи схеми якого полягає в замиканні (у деяких підпрограмах розмиканні) внутрішніх контактів, при зміні тиску у вимірювальній трубці, з'єднаній з компресійною камерою бака. Прессостат виготовляють із пластику, всередину якого інтегрують мембрану з еластичного матеріалу, шток і одну або кілька контактних груп (для механічних версій). З компресійною камерою бака цей датчик з'єднується за допомогою дросельної трубки, а з контролером, що управляє, - декількома проводами. У міру збільшення рівня тиск всередині герметичної компресійної камери зростає і через дросельну трубку збільшує натиск на мембрану всередині камери пресостата. Після досягнення потрібного рівня, мембрана вдавлює шток, який перемикає контактну групу і управляючий контролер по проводах надходить сигнал про наповнення бака. Програма контролера дає команду на закриття впускного електромагнітного клапана прання та переходить на виконання наступного кроку. При зниженні рівня діафрагма повертається у вихідне положення і контакти розмикаються. Пресостат у пральній машині може мати кілька камер. Завдяки цьому контактні групи реагують різні рівні набору води.

Датчик уровня воды в стиральной машине

Де знаходиться датчик рівня води у пральній машині

Більшість моделей пресостат встановлюють на бічну чи задню стінки. Відрізнити його можна за специфічним зовнішнім виглядом: невелика кругла деталь від якої відходить у бік бака шланг, а в напрямку лицьової панелі до контролера, невеликий джгут дротів. Однак є моделі, де датчик рівня води в пральній машині ховають під низ бака. Це з різними конструктивними рішеннями, використовуваними виробниками, але принцип роботи девайса залишається цим.

Як розібрати пресостат

У більшості випадків пресостат – це герметично залита пластикова деталь і розбирання вона не підлягає. Але перед тим, як перевірити пресостат пральної машини, девайс слід демонтувати в наступному порядку:

  1. Знеструмити машинку, витягнувши вилку шнура з електророзетки;
  2. Перекрити вентиль подачі водопровідної води;
  3. Зняти верхню панель (кришку) прання, відкрутивши два самонарізи з боку задньої стінки;
  4. Уважно оглянути "начинку" машинки і знайти пресостат.
  5. Від'єднати трубку від патрубка на баку, попередньо розтиснувши хомут, і відкрутити датчик від корпусу фігурною викруткою (іноді "фігури" можуть бути специфічними, тому під рукою має бути набір викруток з різними насадками).

Зніміть штатну трубку зі штуцера та ретельно прочистіть її. Перевірка пресостата полягає у контролі замикання контактів за зміни тиску на вході. Для цього береться довга гнучка трубка і закріплюється на штуцер замість штатної. Після цього потрібно подути в тестову трубку і перевірити спрацювання контактів. Про це можна судити з характерних клацань. Але щоб переконатися в надійності контактів, можна використовувати тестер або мультиметр.

Як збільшити рівень води в пральній машині

Іноді рівень бака не досягає необхідного значення. Зазвичай для відновлення нормального функціонування прання змінюють пресостат, але в ряді випадків замість заміни виконується регулювання пресостату пральної машини Індезит або моделі іншого бренду. Для цієї мети на корпус виведено як мінімум два регулювальні гвинти, провертаючи які можна досягти потрібного рівня в баку. При цьому провертати регулювальні елементи слід акуратно по чверті обороту, щоб рівні залишалися в реальних межах. Інакше керуючий контролер перериватиме прання і сигналізуватиме про несправність пральних машин через неприпустиме показання датчика.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію