Time work
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Map icon
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Як часто потрібно розморожувати холодильник із функцією No Frost?

Як часто потрібно розморожувати холодильник із функцією No Frost?

Холодильники із “сухим морозом” вже давно не є екзотикою чи символом достатку. Їх все частіше можна зустріти на кухнях господарів із різним рівнем достатку. Але навіть власники "зі стажем" так і не можуть упевнено сказати, чи потрібно розморожувати холодильник ноу фрост, чи ні. Адже своєчасний і головне правильний догляд запобігає необхідності частих звернень до сервіс-центру, що виконує ремонт холодильників.

Як стверджують багато продавців, у моделях холодильних агрегатів з No-Frost іній не утворюється. Однак снігові відкладення на поверхнях випарника все ж таки з'являються, але завдяки використовуваним технологічним рішенням, вони самостійно відтають і у власника складається враження, що сніг або льоду мають місце тільки в старих моделях рефрижераторів, а розморожування холодильника - пережиток минулого.

Как разморозить холодильник Ноу Фрост и нужно ли это делать

Щоб усвідомити, як розморозити холодильник ноу фрост і чи є потреба цим займатися взагалі, вивчимо загалом конструктивні особливості холодильників цього типу.

Принцип роботи рефрижераторів з відтаюванням (No-Frost)

Сьогодні практично всіма виробниками пропонуються моделі з двома варіантами реалізації технології авторозморозки.

  • Full No Frost (повнофункціональний Ноу Фрост);
  • Free Frost (так звана неповна версія No Frost).

Розглянемо особливості конструкції кожного із типів.

Холодильники Full No Frost

У приладах такої конструкції випарник встановлений за пластиковою перегородкою в тильній частині морозилки, а охолоджене повітря подається в холодильну камеру по системі повітроводів через спеціальну заслінку, яка відкривається або закривається залежно від заданої та реальної температури.

Глибше, за випарником розташовується так званий ТЕН відтайки, який періодично включаючись (через певний проміжок часу або по сигналу від датчика), розтоплює льоду, що утворилася. Таким нехитрим способом і виконується розморожування холодильника. Тала вода, що утворилася, по дренажних протоках витікає в спеціальний невеликий лоток, що розташовується на компресорі і, нагріваючись від тепла компресора, що виділяється при роботі, випаровується.

Холодильник Full No Frost

Завдяки тому, що відбір тепла від завантажених на полиці та в ящики холодильної шафи продуктів виконується охолодженим повітрям безпосередньо від випарника морозилки, тут лід та іній дійсно не викристалізуються. У самому морозильному відсіку, сніг, за рахунок тепла від ТЕНу вбудованої системи відтайки, регулярно відтає. Тому не потрібно замислюватися, як розморозити холодильник індезит, lg або іншого виробника, з системою Full NoFrost - цей процес виконується самим апаратом без участі власника.

Модельний ряд Free Frost

У бюджетніших моделях, з так званим неповним Ноу-Фростом, конструкція морозильної камери не відрізняється від холодильників з повною версією No Frost. А ось холодильний відсік виконаний за "крапельною" схемою відтавання, якою забезпечені практично всі сучасні моделі холодильників. Тут процес охолодження продуктів виконується окремим випарником, який захований за пластиковими перегородками задньої стінки. Відтавання інею здійснюється природним способом під час пауз у роботі компресора. При відтаванні краплі води від інея, що розтанув, стікають у спеціальний дренажний отвір і через зливний канал також потрапляють у лоточок на компресорі, де при нагріванні випаровуються.

Якщо поставити питання, чи потрібно розморожувати холодильник з FreeFrost, то можна з упевненістю сказати, що при правильно працюючих системах відтайки така тривала процедура не є обов'язковою. Тим більше ознак снігового покриву всередині відсіку холодильника та морозильника не повинно бути.

Тепер, знаючи особливості конструкції обох типів систем рефрижераторів, можна не шукати відповіді на питання, як часто потрібно розморожувати холодильник з No Frost і чи потрібно його розморожувати вручну взагалі. Єдина причина, коли потрібно розморозити холодильник з NoFrost – гігієнічне очищення поверхонь полиць та стінок від залишків продуктів та нальоту. Однак це не традиційне розморожування холодильника, з відключенням його від мережі на добу, а лише знеструмлення на час проведення робіт.

Як правильно розморозити холодильник? Деякі особливості

Серед власників холодильників, особливо з функцією Ноу Фрост, існує думка, що після відключення холодильника від мережі, час до повторного включення має становити не менше однієї години. Однак якщо врахувати, скільки холодильник розморожується з технологією No Frost, цього часу виявляється занадто багато. За цей час можуть почати танути заморожені продукти, а охолоджені – втрачати свої властивості та псуватися.

Твердження про необхідність тривалого періоду між включенням та вимкненням холодильника має стародавнє коріння. У старих моделях холодильників таку вимогу було описано навіть в інструкції. Адже після відключення електромотора, на виході компресора, якийсь час зберігається підвищений тиск холодоагенту і при запуску двигуна, щоб зрушити з місця поршень компресора, потрібно докласти значних зусиль, на які потужності двигуна, як правило, не достатньо. Це призводить до блокування ротора двигуна і може призвести до його перегріву та виходу з ладу.

Однак цей постулат не є вірним. Адже тиск у системі врівноважується буквально за 10-15 хвилин, і це той проміжок, що за часом розморожується холодильник з Ноу Фрост при виконанні ретельного протирання його внутрішніх поверхонь. Тим більше, що всі сучасні моделі холодильників забезпечені спеціальним захисним реле, яке не дасть запуститися компресору за будь-яких несприятливих для його роботи умов. Так що холодильник підключати до електромережі можна в будь-який зручний користувачеві момент часу, а система сама визначить час безпечного пуску.

Як розморожувати холодильник no frost, якщо в камері з'явилася льоду?

Багато власників холодильників із "сухим морозом" побачивши льоду на елементах морозильної камери, замислюються, як правильно розморозити холодильник у такій ситуації. Після розморожування, морозильник деякий час функціонує нормально. Але незабаром льоду утворюється знову. Такі ситуації і викликають появу питань, як часто розморожувати холодильник із No Frost.

Але подібні явища не властиві нормально працюючим холодильникам з технологією авторозморожування. Якщо з'явився іній або лід в одній із камер, одразу звертайтеся до сервіс-центру – у холодильнику з'явилася поломка. І навіть правильно визначивши, скільки потрібно розморожувати холодильник, це не відновить нормальну роботу рефрижератора. Найчастіше причиною утворення інею є поломка системи автовідтаювання випарника або засмічення проток каналу дренажної системи.

Как размораживать холодильник no frost, если в камере появилась наледь?

Якщо ремонт першої поломки без допомоги фахівців практично не можливий, прочистити дренажний канал можна спробувати виконати самостійно. Для цього необхідно:

  • зняти пластикову перегородку тилової панелі у морозильному відсіку;
  • влити в дренажний канал пів склянки теплої води;
  • якщо тепла вода не просочилася до лотка над компресором, розморозьте рефрижератор і промийте канал за допомогою спринцівки.

Зробивши все правильно, більше не доведеться турбуватись, як розморожувати холодильник.

 

Якщо вам потрібна допомога в діагностиці або ремонту пральної машинки, звертайтесь до нашого сервісного центру. Фахівець виїде до вас та визначить тип проблеми, а також порекомендує оптимальний спосіб вирішення. Виїжджаємо по всіх районах міста Києва: Дарницький район‎, Деснянський район, Дніпровський район, Голосіївський район, Оболонський район, Печерський район, Подільський район, Святошинський район, Солом'янський район, Шевченківський район.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію