Чи можна включати кондиціонер на обігрів взимку? | Правила експлуатації інверторного кондиціонера взимку - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Чи можна включати кондиціонер на обігрів взимку? | Правила експлуатації інверторного кондиціонера взимку - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Чи можна включати кондиціонер на обігрів взимку

Чи можна включати кондиціонер на обігрів взимку

Вартість енергоносіїв для опалення приміщень постійно зростає і багато власників кондиціонерів, намагаючись заощадити, запитують у фахівців, чи можна використовувати кондиціонер узимку. Відповісти це питання однозначно досить складно. Адже можливість обігріву приміщень цим типом кліматичної техніки залежить від багатьох факторів. І якщо їх не враховувати, напевно, обладнання вийде з ладу і доведеться звертатися до сервіс-центру, який виконує ремонт кондиціонерів, Київ хоч і має значну кількість майстерень і сервісних організацій, але деякі з них зможуть прийти на допомогу негайно. Наш сервіс-центр гарантує відновлення працездатності кондиціонерів будь-яких систем та моделей протягом доби з моменту отримання замовлення. Але простіше запобігти поломці, ніж потім боротися з її наслідками. Тому ми пропонуємо розібратися, як працює кондиціонер на обігрів та які особливості потрібно враховувати під час його експлуатації у холодний сезон.

Чи можна користуватися кондиціонером зимою

У спекотні літні місяці охолодження кондиціонером використовують як в офісах, так і в приватних оселях. При цьому багато хто звертає увагу на наявність на пульті можливості перемикання приладу на обігрів і при настанні холодів активно користуються цим функціоналом. Але не завжди робота в такому режимі є безпечною для обладнання.

Сосульки на кондиционере

Чому в деяких випадках не можна включати кондиціонер взимку

При роботі кондиціонера в стандартному режимі охолодження гаряче повітря, що відбирається на випарнику, переноситься холодоагентом назовні приміщення і розсіюється на конденсаторі, якщо перемикнути кондиціонер на тепло, ці два вузли кондиціонера поміняються місцями: прилад передаватиме зібране поза приміщенням тепло всередину кімнати. Для цього в моделях, що мають "теплий" режим, передбачений спеціальний перемикаючий клапан, керований з модуля центрального контролера. Здавалося б все дуже просто, але є низка обмежень, через які спліт-система не буде нормально функціонувати за сильних морозів. Насамперед це:

  • обмерзання трубопроводу дренажу. Якщо температура на вулиці знизитися нижче граничної температури, у трубці утворюється так звана крижана пробка, через яку стане неможливим відведення вологи. Це може стати причиною не тільки появи води в приміщенні, а й виходу з експлуатації важливих деталей кондиціонера;
  • збільшення в'язкості олії, що забезпечує нормальну роботу компресора. При зниженні температури воно загусне і для прокачування хладагента потрібно все більше потужності. Якщо в такому режимі спліт-система працюватиме тривалий час, компресор швидко вийде з ладу і знадобиться дорогий ремонт;
  • при запуску в роботу агрегату при надмірно низькій температурі холодоагент не зможе нагрітися до потрібного значення і перейти в газову фазу. Через це компресор зазнає гідравлічного удару і прийде в непридатність.

Тому, перед тим як включити кондиціонер у холодну пору року, потрібно переконатися, що температура на вулиці вище за порогове значення, встановленого виробником (завжди вказується в Посібнику користувача).

За якої температури зовнішнього повітря можна включати кондиціонер

Враховуючи те, що практично всі кондиціонери мають подібну конструкцію, і для їх роботи використовується той самий тип холодоагенту (за деяким винятком), кондиціонер взимку виробники рекомендують використовувати при температурі не нижче 5 або 7 ° нижче нуля. Але навіть при граничних температурах перед тим як увімкнути кондиціонер на охолодження або на обігрів, подумайте про можливі наслідки. Адже обладнання працюватиме з підвищеним навантаженням та ресурс компонентів системи скоротиться. Безпечно (для обладнання) можна використовувати кондиціонер на обігрів лише у міжсезоння, коли температура на вулиці постійно тримається близько нуля або вище.

Але є і більш “низькотемпературні” інверторні моделі. Конструктивною особливістю роботи їхнього компресора є те, що після досягнення системою потрібної температури він не відключається, а продовжує працювати з меншою продуктивністю, зменшивши частоту обертання якоря електродвигуна. Звичайні недорогі версії інверторних кондиціонерів можуть працювати за зовнішньої температури вище мінус 15 градусів. Також існують і "морозостійкі", які можуть підтримувати працездатність і при температурах нижче 25 градусної позначки. Такі модифікації незважаючи на збільшення ваги і вартості, значення їх коефіцієнта енергоефективності досягає до 5 одиниць. Це означає, що витративши 1 кВт електричної енергії, можна отримати до 5 кВт теплової.

До недоліків таких систем можна віднести складність ремонту кондиціонерів та високу чутливість до стабільності електромережі. Це пов'язано насамперед із величезною кількістю електронних компонентів. 

Причини чому не включається обігрів кондиціонером

Досить часто власники сучасних спліт-систем звертаються до сервісу з проблемою, як включити кондиціонер на обігрів, повідомляючи, що за допомогою пульта активувати цей режим не вдається. Розглянемо найпоширеніші помилки, що призводять до того, що агрегат відмовляється працювати.

Ознака несправності чи збою

Причина проблеми

Що потрібно зробити

Спліт система не включається в режимі обігріву

Придбана модель без функції нагрівання

Використовувати інші обігрівачі. При виборі нової моделі слід звернути увагу на наявність функції нагрівання.

Кондиціонер перестав гріти повітря. Агрегат включали при температурі нижче за рекомендовану.

Можливо вийшов з ладу мотор-компресор, загусло масло або перемерз дренаж.

Звернутися до сервіс-центру для “обстеження” апарата майстром.

Немає нагрівання повітря. Дисплей вказує, що апарат працює нормально.

Апарат ще не прогрівся. У холодні дні від пуску до початку подачі теплого повітря може пройти чверть години.

Дочекайтеся входу спліт системи в режим.

Кондиціонер запускається, але "дме" непідігрітим повітрям. Іноді агрегат не включається.

Витік холодоагент. Причиною могло стати неякісний монтаж або фізичне зношування компонентів системи.

Звернутися до сервіс-центру для виявлення дефекту та заправки контуру.

До якої температури зовні приміщення можна включати кондиціонер

Ситуація з обігрівом тепер ясна, але іноді потрібно включати систему кондиціювання та охолодження. Найчастіше це потрібно у технологічних приміщеннях. Як уже згадувалося, принцип роботи всіх агрегатів однаковий, тому звичайні моделі можуть працювати при морозах не нижче 5 градусів, а інверторні до мінус 16. Але існують спеціальні системи підігріву, які дозволяють зрушити нижню температурну межу. З їх допомогою підігрівається масло в контурі та дренажна трубка. Тим не менш, таке обладнання призводить до додаткової витрати електрики і рідко виявляється ефективною. Крім того, його не можна використовувати для роботи в режимі обігріву.

ВАЖЛИВО: Якщо ваша техніка зламалася, до нас можна звернутися у разі поломки таких видів побутової техніки:

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію