Принцип роботи побутового кондиціонера у квартирі: як влаштований кондиціонер та з чого складається? - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Принцип роботи побутового кондиціонера у квартирі: як влаштований кондиціонер та з чого складається? - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Принцип роботи побутового кондиціонера у квартирі

Принцип роботи побутового кондиціонера у квартирі

Кліматичні пристрої та звичайні холодильники у своїй роботі використовують здатність рідин, при зміні одного агрегатного стану в інший, виділяти та абсорбувати навколишнє тепло. Так агрегатне перетворення речовин із рідини на газ викликає поглинання тепла, а зворотне – його виділення. Нижче ми розглянемо, з чого складається кондиціонер і які основні функції кожного з його вузлів. Це унеможливить помилки в експлуатації приладу і, при необхідності, допоможе правильно почистити кондиціонер самому.

Принцип роботи кондиціонера

Як зазначалося, охолодження відбувається завдяки відбору теплоти фреоном, що перетворюється на газову субстанцію, і виведення його назовні приміщення через конденсатор, де холодоагент повторно стає рідиною. Принцип роботи кондиціонера не відрізняється в різних конструктивних виконань (моноблок або спліт-агрегат). Відмінності є лише конструктивної реалізації вузлів, які створюють необхідні умови зміни агрегатних станів циркулюючого в замкнутому контурі речовини (переважно фреону). Розібравшись як працює кондиціонер, у разі зниження продуктивності чи повної зупинки, ви зможете самі визначити, чи можна у конкретній ситуації усунути причину порушення працездатності самостійно, чи потрібно запросити майстра із сервіс-центру, що виконує ремонт кондиціонерів вдома.

Как устроен кондиционер

Основні поняття як працює кондиціонер

При виборі та установці кліматичного обладнання необхідно враховувати те, що апарати не “виробляють холод”, а лише “переміщають” потоки з кімнати, що охолоджується, назовні будівлі або навпаки (при активації функціоналу обігріву). Переносником теплоти в електрокондиціонерах (аналогічно, як і в рефрижераторах) вважається речовина-холодоагент, головна властивість якого – простота зміни агрегатних фаз за мінімальної кількості витрат. У більшості моделей кліматотехніки як холодоагент використовують один з різновидів фреону. При випаровуванні він відбирає поблизу випарника тепло, а за конденсації – віддає його назовні будівлі. Енергетично вигідніше встановлювати теплообмінник-конденсатор поза будинком: у спліт-агрегатах – у зовнішньому модулі, у моноблочних версіях – у фрагментах корпусу, що знаходиться із зовнішнього боку стіни.

Принцип роботи кондиціонера при боротьбі зі спекою відрізняється від алгоритму опалювального функціонала. У першому випадку хладон перетворюється на газову субстанцію в теплообміннику кімнатного модуля, і конденсується, остигаючи - на решітках зовнішнього. При обігріві приміщення газ випаровується в теплообмінному контурі зовнішньої частини агрегату, а конденсується, віддаючи тепло, - у внутрішній.

Перенесення тепла здійснюється з допомогою споживання електрики. Але незважаючи на це, використання кондиціонерів для обігріву будинків дуже вигідно, тому що апарат споживає втричі менше енергії, ніж переносить.

Загальні відомості про те, як влаштований кондиціонер

Незалежно від типу конструкції, електрокондиціонери постачаються такими вузлами:

  • мотор-компресор. Здійснює стиснення газоподібного хладону та створює умови для його руху по замкнутому контуру;
  • конденсатор. Є теплообмінним вузлом у якому газ охолоджується та перетворюється на рідину;
  • випарник. Служить звичайним радіатором, що відбирає тепло з "нутрощів" кімнатного блоку. Завдяки цьому температура циркулюючого фреону підвищується і він усередині контуру випаровується, перетворюючись на газ;
  • капілярний дросель. Служить для зниження величини тиску і рівня температури холодоагенту, що проходить через нього;
  • вентилятори особливої конструкції. Служать задля забезпечення ефективного теплообміну теплообмінників кондиціонера з довкіллям;
  • система мідних трубопроводів Призначена для циркуляції холодоагенту між вузлами системи.

Крім цього кондиціонери забезпечені керуючим модулем та елементами регулювання за допомогою яких можна встановити необхідний режим та комфортний мікроклімат.

Схема работы кондиционера

Загальна схема роботи кондиціонера

Щоб зрозуміти пристрій кондиціонера, розглянемо загалом, що є схема роботи кондиціонера.

Усі компоненти, що у різних етапах теплообміну, з'єднані загальним трубопроводом і утворюють герметичний контур. Принцип дії кондиціонера базується на декількох етапах, що циклічно повторюються:

  1. У компресорний блок під тиском не більше 5 атм. з невисокою температурою (до 20С) подається фреонова суміш.
  2. Компресор, виконуючи свою роботу, стискає газ до 20 атмосфер, через що той розігрівається до температури близької до 80С і подається в конденсаторну решітку.
  3. За рахунок теплообмінних властивостей конденсатора та ефективного обдування температура газу знижується і фреон стає рідким, видаляючи додаткове тепло назовні.
  4. На вході терморегулюючого дроселя (капіляра в офісних та побутових моделях) рідкий фреон гаряче навколишнього обладнання повітря на 10С - 20С.
  5. Проходячи через трубку, що дроселює, тиск хладону падає менш ніж до 5 атмосфер і він починає остигати, поступово перетворюючись на газ.
  6. Вступаючи всередину випарника, що інтенсивно обдувається вентилятором, суміш рівнофазного фреону під низьким тиском, відбирає теплову енергію, завдяки якій холодоагент повністю перебудовується в газовий агрегатний стан і продовжує поглинати тепло. Внаслідок цього в кімнаті стає прохолодніше.
  7. Хладон знову опиняється на вході компресорного модуля та цикл запускається по-новій.

Особливості роботи спліт системи

Зазвичай принцип роботи спліт системи не відрізняється від алгоритму роботи кондиціонерів, виконаним у вигляді моноблока, і він докладно описаний у попередньому розділі. Єдина відмінність – вузли приладу розділені просторово. Частина їх встановлено у зовнішньому модулі, а частина у внутрішньому.

У зовнішньому блоці, що монтується зовні будівлі, знаходяться:

  • конденсатор із вентилятором обдування;
  • компресорний блок із фреоновим фільтром;
  • у моделях з інвертором – керуючий контролер;
  • чотириходовий клапан;
  • дроселюючий капіляр;
  • штуцери для підключення трубопроводів, що з'єднують зовнішній та внутрішній модулі та кришка, що захищає електророз'єми та місця під'єднання труб від зовнішніх впливів.

Усі компоненти зовнішньої частини приладу поміщені у металевий атмосферостійкий корпус.

У кімнатному блоці інтегровані:

  • передня пластмасова сітчаста панель, через отвори якої всередину корпусу подається кімнатне повітря. Її легко знімати для доступу до фільтрів;
  • сітчастий "грубий" фільтр, що затримує великі частинки пилу та ін. Не забувайте очищати його хоча б пару разів протягом місяця;
  • комплекс фільтрів для тонкого очищення повітря, що подається. Можуть встановлюватися антибактеріальні (для боротьби з цвіллю), електростатичні (що перешкоджають проникненню дрібного пилу), вугільні (абсорбують неприємні запахи);
  • вентилятор, що забезпечує циркуляцію повітря всередині блоку та обдування випарника. Зазвичай має кілька швидкостей;
  • теплообмінник (випарник), що охолоджує повітря, що циркулює;
  • горизонтальні жалюзі, з електричним регулюванням кута нахилу. Служать для рівномірного подавання повітря по всій кімнаті. За допомогою пульта дистанційної камери можна встановити в будь-яке положення або включити коливальні рухи;
  • панель з індикаторами, що відображають активний режим та сигналізують про поломку;
  • блок вертикальних жалюзів, що направляють повітряний потік по горизонталі (найчастіше установка виконується вручну);
  • керуючий модуль (перебуває всередині блоку). Навіть знаючи, як влаштований кондиціонер, не слід намагатися відремонтувати його самостійно;
  • штуцерні роз'єми (заховані всередині блоку) для підключення міжблокових з'єднань;
  • дренажна місткість із приєднаною дренажною трубкою. Служить для відведення конденсату назовні приміщення.

Принцип роботи спліт системи дозволяє до одного зовнішнього блоку (більш потужного) підключати кілька внутрішніх.

Перемикання режимів, встановлення температури, а також керування інтенсивністю обдування здійснюється дистанційно зі спеціального пульта. Необхідно враховувати, що для кожної моделі обладнання системи команд пультів відрізняються.

Якщо вам потрібна допомога в діагностиці або ремонту кондиціонера, звертайтесь до нашого сервісного центру. Фахівець виїде до вас та визначить тип проблеми, а також порекомендує оптимальний спосіб вирішення. Виїжджаємо по всіх районах міста Києва: Дарницький район‎, Деснянський район, Дніпровський район, Голосіївський район, Оболонський район, Печерський район, Подільський район, Святошинський район, Солом'янський район, Шевченківський район.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію