Ремонт та заміна терморегулятора водонагрівача | Причини поломки терморегулятора бойлера - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Ремонт та заміна терморегулятора водонагрівача | Причини поломки терморегулятора бойлера - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Ремонт та заміна терморегулятора водонагрівача

Ремонт та заміна терморегулятора водонагрівача

Тарифи на гаряче водопостачання регулярно збільшуються. При цьому користувачам доводиться оплачувати не лише сам підігрів води, а й втрати магістралі. Тому все більше власників квартир та приватних будинків встановлюють індивідуальні побутові водонагрівачі та найбільш вигідними з них вважаються електробойлери. Вони є герметичні теплоізольовані баки з вмонтованим нагрівальним елементом і системою регулювання температури. Виробники пропонують бойлери з електронним та електромеханічним управлінням, але найбільш масовими вважаються дешевші лінійки з електромеханічними терморегуляторами. Вони хоч і не забезпечують абсолютну точність регулювання, але є надійними та довговічними з високою стійкістю до перепадів напруги в мережі. Щоб відновити працездатність бойлерів з електронним управлінням, доведеться замінити керуючу плату, тому що відремонтувати її в домашніх умовах складно, а ось деякі моделі електромеханічних регуляторів температури можна відремонтувати, про що докладніше буде розказано нижче. Зазвичай заміна терморегулятора в бойлері виконується спеціалістами сервіцентру, і ми пропонуємо це зробити безпосередньо вдома, без доставки приладу до майстерні. Але не завжди найближчий сервіс знаходиться на розумній відстані та заміну чи  ремонт бойлера доводиться виконувати самостійно. Щоб допомогти виконати цю процедуру правильно, ми підготували цю невелику статтю, де детально розглянемо деякі особливості та послідовність операцій.

Замена терморегулятора бойлера

Принцип роботи терморегулятора

Незалежно від типу управління нагріванням електробойлера, алгоритм роботи полягає у підтримці постійної температури, заздалегідь встановленої, води в баку. Якщо вона стає прохолоднішою за запрограмовану користувачем, терморегулятор включає ТЕН, а коли досягне потрібної максимальної межі - відключає. За типом конструкції терморегулятор для ТЕНу може бути:

  • стрижневим;
  • капілярним;
  • електронним.

Стрижневі регулятори, через їх низьку точність, у сучасних моделях не встановлюються, але часто зустрічаються у раніше встановлених водонагрівачах. Їхнім основним елементом була металева трубка, яка при підвищенні температури води розширювалася, і за рахунок цього відключала контакт у ланцюзі ТЕНу. Оскільки вона була неподалік патрубка холодної води, яка постійно підмішувалася до підігрітої, домогтися достатньої точності не виходило.

Подібну конструкцію мають і капілярні терморегулятори, але в них розширюється не метал, а рідина, що знаходиться всередині трубки. Вона ж і замикає/розмикає контакти виконавчого механізму, що управляє нагрівальним елементом. При цьому значення похибки, яку забезпечує такий терморегулятор для бойлера, не перевищує 3-4 градусів.

Найточнішими з усіх є електронні датчики. Крім підтримки температури води у баку, вони дозволяють організувати захист від включення ТЕНа без достатньої кількості води.

Ремонт терморегулятора водонагревателя

Як визначити несправність терморегулятора води

Часто причиною того, що відсутня нагрівання води є термостат бойлера, що зламався. Поряд із перегоранням нагрівального елемента це найчастіша поломка. Причиною відмови нерідко стають:

  • перегорілий ТЕН. У момент руйнування нагрівача в ланцюзі різко зростає струм, що викликає підгорання або "злипання" контактів електромеханічних моделей або виходу з ладу електронних компонентів у більш "просунутих" бойлерах;
  • замикання всередині схеми бойлера через попадання води на проводку, плату чи контакти;
  • перепади напруги;
  • "пересихання" електролітів у платі електронного контролера.

 

Щоб переконатися, що причиною відсутності нагрівання є термостат водонагрівача, можна скористатися декількома методами:

  1. Тестером або мультиметром перевірити наявність напруги живлення на клемах нагрівального елемента. Якщо воно присутнє, терморегулятор ні до чого – потрібно міняти ТЕН. Якщо на клемах напруги немає – уважно огляньте шнур, вилку і перевірте напругу на вході бойлера. Якщо воно в нормі можливо терморегулятор води несправний. Але необхідно враховувати, що в ланцюзі ще є захист від перегріву, спрацьовування якого забезпечує нагрівальний елемент. У такий спосіб можна перевірити як механічні, так і електронні термостати.
  2. Якщо в бойлері встановлено механічний терморегулятор для води, його працездатність можна перевірити самостійно, але для цього доведеться зняти з бойлера. Після цього потрібно встановити максимальну температуру та виміряти опір на контактах: вхідні та вихідні клеми мають бути попарно замкнені. А якщо ні, то термостат для водонагрівача несправний. Після цього потрібно перевести рукоятку управління на мінімальне значення та за допомогою запальнички, паяльника або свічки підігріти датчик. Через деякий час має спрацювати реле або виконавчий контакт механічного терморегулятора та розімкнути ланцюг.

Ремонт терморегулятора

Як замінити терморегулятор самостійно

Перед тим як ремонтувати або змінювати терморегулятор для ТЕНа своїми руками необхідно знеструмити бойлер, витягнувши вилку з електророзетки або відключивши автомат на електрощитку та перекрити водопровідний вентиль подачі води на бойлер. Після цього "осушити" бак, злив воду через запобіжний клапан. або через від'єднаний шланг подачі холодної води після відкриття “гарячого” крана на змішувачі. Тільки після проведення цих дій можна розпочинати ремонт бойлера.

  1. Витягніть із бака нагрівальний елемент. Для цього відкрутіть кріплення фланця та витягніть його назовні.
  2. Вимкніть проводку і дістаньте температурний датчик з посадкового місця (він зазвичай розташовується всередині основи ТЕНу або поруч).
  3. У механічних модифікаціях зачистіть поверхні біметалічних пластин за допомогою клаптя тканини, змоченого у спирті. Якщо площа окисленої поверхні контакту значна, спробуйте виконати очищення дрібним наждачним папером.
  4. Відрегулюйте контактну групу та зберіть корпус термостата.

Але якщо пристрій не піддається регулюванню або контакт підгорів від великого струму, краще замінити термостат водонагрівача на аналогічний.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію