Ремонт капельного холодильника своїми руками Причини поломок краплинних холодильників та способи вирішення - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Ремонт капельного холодильника своїми руками Причини поломок краплинних холодильників та способи вирішення - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Ремонт крапельного холодильника своїми руками

Ремонт крапельного холодильника своїми руками

Холодильник давно й міцно оселився у наших домогосподарствах. Всі ми пам'ятаємо "закруглені шафки", що скромно гудуть на кухні у наших бабусь. Адже варто визнати, що вони вироблялися з якимось просто помітним ресурсом надійності, який сучасним виробам просто не досягнутий. Якщо телевізійних майстрів ми тоді часто могли спостерігати, то майстер по холодильниках. - "Як він виглядає взагалі?"

З середини минулого століття почалося виробництво краплинних холодильників, що працюють на фреоні 12-ої марки, замість епохи аміачних приладів. Варто зазначити, що ремонт аміачного холодильника своїми руками полягав у цікавій процедурі. Коли холодильник припиняв охолоджувати, його потрібно було перевернути на 180 градусів по вертикалі на півгодини. Після повернення у вихідне становище, у половині випадків, проблема вирішувалася.

Що стосується краплинних холодильників, то на той момент це був досить сучасний виріб. Єдиним мінусом можна було назвати ручне розморожування. Раз на місяць необхідно було відключати холодильник із розетки і до наступного дня чекати на калюжі води під ним.

Сьогодні 90% холодильників, що працюють, працює за принципом "No Frost" - суха заморозка. Такий виріб автоматично розморожується, що додає зручностей в експлуатації. Але водночас знижує надійність та практично виключає можливість самостійного ремонту холодильника. Несправностей такого холодильника може бути досить багато і без професійних навичок не обійтися.

У цій статті розглянемо пристрій звичайного - крапельного холодильника, а також можливість ремонту своїми руками.

Влаштування холодильника

Устройство холодильника

Краплинний холодильник, дивлячись на його пристрій, досить проста техніка. Все геніальне просто, у холодильнику вся схема роботи заснована на процесі теплообміну. У запіненій частині шафи холодильника розташовані випарники, якими циркулює холодоагент, зовні, вздовж задньої стінки змонтований радіатор. Холодоагент, він же фреон (ізобутан і т.д.) газ, який виконує функцію охолодження. Спочатку це була 12 марка, але згодом його замінили на 134, а пізніше і на R600. Це пов'язано з безпечнішими сумішами сучасних холодоагентів. Радіатор, у свою чергу, нагрівається пропорційно витраченій на охолодження енергії. Влітку більше, узимку менше.

Саме через відсутність теплообміну більшість холодильників перестає охолоджувати при падінні температури навколишнього середовища нижче 10 градусів.

Хотілося б згадати один момент, оману, яка часто звучить із вуст власників. Холодильнику не потрібно заправляти фреоном. Заправка це наслідок будь-якого ремонту, якщо було втручання у систему охолодження. Фреон це газ, що не має терміну служби і знаходиться у герметичній системі. Тому заправка потрібна лише як наслідок ремонту щодо усунення витоку або заміни мотокомпресора.

Розглянемо найчастіші поломки краплинних холодильників за марками.

Атлант, Мінск

Холодильники АтлантХолодильники Мінськ, а пізніше перейменовані на Атлант, випускаються в столиці Білорусі - Мінську. Що старі Мінські, що нові Атланти ніколи не відрізнялися меганадійністю на кшталт ЗІЛу чи Донбасу, але загалом досить непогана техніка. При дбайливому відношенні прослужить чималий термін. Влаштування холодильника елементарне. Запуск компресора відбувається за допомогою двох вузлів - термостата та пускового реле. Термостат, при піднятті температури в камері до певного рівня, переключається в положення "запуск", тим самим подаючи сигнал на пускове реле компресора. У свою чергу, реле включає компресор. Після набору потрібної температури, термостат переключається в положення "викл" і далі та сама процедура у зворотному ракурсі.

Поломки трьох вищеописаних вузлів - термостат, пускове реле і компресор, що найчастіше виникають за відсутності сильно підвищених температур зовнішнього середовища. Якщо температура зовнішнього середовища підвищується вище 28 градусів, що часто буває в літній період, холодильна система починає працювати в граничному режимі. У таких умовах частою несправністю є засмічення капілярної трубки. Це виявляється у відсутності охолодження холодильної камери або постійною роботою компресора (без вимкнення). У цьому морозильний відсік охолоджує без проблем.

Також можливий витік холодоагенту "по петлі", що є практично еквівалентним ремонтом чищення капіляра. Дуже рідко, коли Мінськ-Атлант дає текти у місці, недоступному майстру за місцем. Все усувається без вивезення виробу до цеху.

Донбас, Норд

Донбас, холодильник, який випускався у Луганську ще за радянських часів. Норд замінив його після ребрендингу. На жаль після перейменування та випуску виробів під новою маркою, було втрачено і колишню надійність. Але почнемо по порядку.

У Донбасах найчастіше виходить з ладу пускове реле компресора, трохи рідше за термостат. Холодильник надійний, його горизонтальний компресор дуже рідко ламається і знайти йому еквівалентну заміну дуже складно. Такі вузли не виробляються і навіть аналог знайти який завжди можливо.

В однокамерних Донбасах, враховуючи потребу в періодичному ручному розморожуванні, наморожується шуба в морозильній камері. Щоб довго не чекати, деякі власники намагаються "відколупати" лід ножем. Вкрай не бажано робити подібну процедуру, бо все закінчується пробитою морозилкою та серйозним подорожчанням ремонту.

Що ж до Нордів, ненадійна техніка. Насамперед обумовлене це твердження тим, що випарник, зашитий у запінену частину шафи, вкрай хлипкий і може дати текти навіть через рік експлуатації. Усунення такого витоку не здійснюється на місці, холодильник транспортується до майстерні на кілька днів. До того ж такий ремонт недешевий.

Зіл, Москва

Як би сказали старожили, техніка, що не вбивається. Так, трохи безглуздо виглядає, так шумно працює, але надійність цього холодильника може бути предметом спогадів холодильних справ майстра. Іноді виходить з ладу пускозахисне реле або термостат. Можливе ручне пробиття морозилки з тієї ж причини, що й на Донбасі.

Загалом при дбайливій експлуатації прослужить не один десяток років.

Саратов, Дніпро, Бірюса та ін.

Хоча за радянських часів, холодильник вважався дефіцитним товаром, виробників та марок холодильників було не набагато менше сьогоднішніх. В цілому вони мали надійність вище середньої, але втома металу і час робить свою справу. Прогнілі двері та корпуси схиляють чашу "ремонтувати - не ремонтувати" на користь другого рішення. А друге рішення передбачає покупку нового, сучасного виробу, кілька слів про які теж хотілося б згадати.

Сучасна холодильна техніка

Холодильник ДонбассЯкщо ви все ж таки вирішили купувати новий виріб, і ваш погляд схиляється до зарубіжної техніки, то цей пункт для вас. Не хотілося б давати поради споживачеві щодо покупки холодильника, називаючи бренди. Але кілька закономірностей хотілося б таки озвучити.

  1. Не варто купувати холодильник, назва якого ви чуєте вперше. Одноразова китайська техніка рідко відрізнялася надійністю. Враховуючи кількість продукції "Піднебесної", швидше за все новий бренд створений і виробляється саме там
  2. У сфері техніки практично повсюдно можна спиратися на твердження: "чим дорожче, тим надійніше". Практично не зустрічається техніка, яка стоїть нижче за ринок і має надійність на “рівні ринку”.
  3. Корейські бренди дуже непогано себе показали у плані надійності, а також у легкості усунення неполадок. До того ж мають середньо-цінову категорію.
  4. Навіть техніка, ціна якої чимала, теж виходить з ладу і найчастіше вартість вузлів є позамежною.

Висновок

Що можна порадити споживачеві, який стоїть перед несправним холодильником. Якщо виріб у хорошому стані і йому вже багато років, то холодильник однозначно варто ремонтувати. По-перше вартість ремонту буде в 10-15 разів дешевша за покупку нового. По-друге, навіть купуючи холодильник за хороші гроші, ви не застраховані від його поломки через три, чотири або п'ять років. А такі речі, як термостат або пускове реле холодильника нескладно замінити своїми руками.

Сучасні холодильники працюють за принципом системи охолодження "суха заморозка". Багато електроніки (є холодильники, за роботу яких відповідають 4 плати управління), датчики, ТЕН відтайки, вентилятор ... Чим більше вузлів задіяно в роботі, тим частіше виріб виходить з ладу. Пам'ятайте про це.

Якщо вам потрібна допомога в діагностиці або ремонту холодильника, звертайтесь до нашого сервісного центру. Фахівець виїде до вас та визначить тип проблеми, а також порекомендує оптимальний спосіб вирішення. Виїжджаємо по всіх районах міста Києва: Дарницький район‎, Деснянський район, Дніпровський район, Голосіївський район, Оболонський район, Печерський район, Подільський район, Святошинський район, Солом'янський район, Шевченківський район.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію