Холодильник б'є струмом - що робити? Чому коротить вбудований холодильник | Причини неполадок та вирішення проблеми - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Холодильник б'є струмом - що робити? Чому коротить вбудований холодильник | Причини неполадок та вирішення проблеми - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Що робити, коли холодильник б'є струмом?

Що робити, коли холодильник б'є струмом?

Як і будь-яких інших побутових приладів, у рефрижераторах, при поломках, на корпусі може виникнути електрична напруга. Враховуючи те, що холодильники встановлюють переважно на кухні, для якої характерна підвищена вологість, ситуації, коли від холодильника б'є струмом, вважаються дуже небезпечними для користувачів. Ця невелика стаття присвячена причинам виникнення пробою ізоляції і що потрібно робити, якщо холодильник б'є струмом і які обережності потрібно зробити, щоб ніхто не постраждав.

Почему холодильник бьет током

Чому холодильник б'є струмом

Зазвичай корпус побутових приладів виготовляють із металу. Це забезпечує їхню міцність, стійкість до зовнішніх механічних впливів, а також естетичний зовнішній вигляд. Всі поверхні покриваються якісним лакофарбовим покриттям, яке також має деякі електроізоляційні властивості. Тому про те, що холодильник б'ється струмом користувачі дізнаються випадково, при відкритті дверцята мокрими руками або одночасно доторкнувшись до агрегату та до іншої металевої заземленої конструкції (опалювальний радіатор, трубопровід інженерної мережі, інший побутовий прилад) або у випадках, коли не працює холодильник і власник починає перевіряти температуру конденсатора, мотор-компресора та інших деталей, що розташовуються позаду шафи. У таких випадках потрібно негайно відключити агрегат від електромережі, витягнувши вилку шнура з електророзетки та викликати майстра сервіс-центру. Якщо ви маєте досвід ремонту електрообладнання, можна спробувати локалізувати несправність самостійно, але для заміни несправного компресора або інших компонентів, для відновлення працездатності яких потрібна розгерметизація контуру, доведеться звернутися до професіоналів. Ми виконуємо ремонт холодильників вдома, тому співпрацювати з нашим сервіс-центром максимально вигідно: нема потреби везти громіздкий рефрижератор до майстерні, оплачуючи доставку та вантажно-розвантажувальні роботи. Усі необхідні операції майстер виконає на території замовника у погоджений з ним час.

Що робити, якщо задня стінка холодильника б'ється струмом

Зазвичай задня частина рефрижератора прихована від очей користувачів і впливає зовнішній вигляд приміщення. Тому фарбування елементів проводитися не так ретельно, а товщина лакофарбового покриття решітки конденсатора взагалі мінімальна, тому що потрібно забезпечити хороший теплообмін із навколишнім середовищем. Природно, розташовані тут деталі практично не мають електроізоляційних властивостей. Тому, задня стінка холодильника б'є струмом частіше, ніж можна відчути пощипування на дверях або інших стінках приладу. Якщо ви виявили, що холодильник щипає струмом при одночасному дотику до металевих деталей трубопроводів інженерних мереж і корпусу рефрижератора, за допомогою індикатора, мультиметра або тестера потрібно визначити, звідки надходить напруга. Якщо джерело небезпеки трубопровід або батарея опалення – зверніться до електриків. Напевно, хтось із сусідів неправильно “заземлив” свій побутовий прилад. Якщо ж напруга на корпус потрапляє з холодильника, потрібно відключити прилад і знайти джерело витоку.

Найчастіше причиною появи небезпечних потенціалів на корпусі або задній стінці агрегату стають:

  • несправність шнура чи вилки холодильника;
  • несправність шнура чи вилки холодильника;
  • поломки у схемі терморегулятора або його зледеніння;
  • пробій ізоляції всередині мотор-компресорного блоку або у пускозахисному модулі;
  • несправність одного із конденсаторів мережевого фільтра. У разі потрапляє на холодильник 110 вольтів;
  • відсутність заземлення.

Найчастіше холодильник постійно б'є струмом, якщо він встановлений на струмопровідну підлогу.

Через що вилка холодильника б'є струмом

У сучасних моделях виробники встановлюють електровилки шнура живлення, виготовлені із надійних ізоляційних матеріалів. І, в нормальних умовах, через вилку дуже рідко холодильник б'є струмом, причини зазвичай криються у волозі, що потрапила на корпус вилки та в порушенні ізоляції шнура живлення (зазвичай біля самого штекера). Уважно огляньте шнур і якщо виявились будь-які дефекти – замініть його на новий.

Також якщо холодильник б'є струмом, потрібно перевірити цілісність ізоляції внутрішньої проводки агрегату. Для цього необхідно перевернути холодильник задньою стінкою наперед і уважно оглянути всі проводи. Особливо ті, що прокладені біля самого корпусу чи крізь нього.

Щоб визначити, який з вузлів “пробиває” на корпус, потрібно виміряти опір між заземлюючою та живильною клемою вилки на максимально можливій межі. Але перед тестуванням обов'язково знеструмте агрегат. Після цього відключайте по черзі роз'єм клем від кожного вузла (терморегулятор, мотор-компресор, освітлювальний прилад). І якщо після відключення чергового компонента опір збільшиться до нескінченності, переконайтеся, що винуватець саме цей вузол, заміривши опір на клемах самого приладу.

Холодильник бьет током

Чому після розморожування холодильник б'є струмом

Якщо старий холодильник б'є струмом безпосередньо після розморожування, напевно ви включили агрегат у роботу, не давши висохнути рідини, яку ви використовували для промивання поверхонь камер. У таких випадках вода, що потрапила на клеми, будучи хорошим провідником, спричиняє “пощипування” користувача. Щоб запобігти таким випадкам, потрібно після розморожування дати деталям просохнути, і лише потім запускати агрегат у роботу.

Чи потрібно заземлювати холодильник

Фахівці впевнені, що заземлення побутової техніки – це найпростіший спосіб зробити її експлуатацію безпечнішою. Якщо заземлюючий провід електророзетки приєднаний до контуру заземлення, навіть при пробої будь-якого з вузлів, напруга на корпусі не з'явиться, а "згорить" запобіжник на щитку, повідомляючи власнику, що з холодильником не все гаразд. Якщо заземлення виконано неправильно, небезпека ураження електрострумом зростає. Якщо проводка в будинку виконана по-старому, без заземлюючого провідника, можна, як тимчасове рішення, включити агрегат через ПЗВ. Цей невеликий прилад миттєво відключить рефрижератор від електромережі з появою на контакті шнура електропотенціалу.

Якщо вам потрібна допомога в діагностиці або ремонту холодильника, звертайтесь до нашого сервісного центру. Фахівець виїде до вас та визначить тип проблеми, а також порекомендує оптимальний спосіб вирішення. Виїжджаємо по всіх районах міста Києва: Дарницький район‎, Деснянський район, Дніпровський район, Голосіївський район, Оболонський район, Печерський район, Подільський район, Святошинський район, Солом'янський район, Шевченківський район.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію