Time work
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Map icon
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Як правильно заземлити пральну машину у квартирі своїми руками?

Як правильно заземлити пральну машину у квартирі своїми руками?

Багато хто вважає, що оскільки на корпусі пральної машини відсутня клема для підключення землі, її заземлювати не потрібно. Однак це не так: у всіх сучасних побутових приладах заземлення виконано через третій контакт електророзетки і для безпеки користувачів воно має бути обов'язково передбачене.

Завдяки з'єднанню корпусу побутових приладів із “землею”, що потрапило на корпус пристрою напруга, йде в заземлювач захисного контуру, не завдавши шкоди людині, яка випадково торкнулася металевої частини корпусу. Внаслідок аварійного з'єднання елементів електросхеми з “землею”, на вступному щитку спрацьовують запобіжники, повідомляючи власнику, що з приладом не все гаразд.

Как заземлить стиральную машину

Особливо актуальним є заземлення пральної машини, оскільки цей прилад зазвичай встановлюється у ванній або на кухні, де завдяки постійній підвищеній вологості, збільшується небезпека ударів електричним струмом. Якщо спрацював захист і на вступному щитку "згорів" запобіжник або відключилося ПЗВ, відразу ж звертайтеся в сервіс-центр, який виконує ремонт пральних машин для діагностики та ремонту прання.

Як правильно підключити пральну машину до мережі

Як правило, підключення пральної машини до електромережі здійснюється в заздалегідь підготовлену розетку, до якої підведено електрику дротом з достатнім перетином жил і з заземленням. Якщо така розетка відсутня, для підключення пральні не слід використовувати подовжувачі, трійники або інші нестандартні пристрої.

Якщо пральна машина встановлюється в старому будинку, де проводка здатна легко витримати навантаження від пральної машини, але відсутня заземлення, потрібно самостійно вирішити, як заземлити пральну машинку. Найкраще прокласти окремий кабель від щитка в приміщення, де встановлена пральна машина. При цьому слід використовувати трипровідний кабель з окремим дротом для заземлення. Але перед тим як заземлити пральну машину в квартирі, переконайтеся, що на коридорному щитку є заземлення.

Як зробити пральну машину безпечнішою

Якщо при дотику до пральної машини або іншого побутового приладу відчувається пощипування або поколювання, це одна з ознак того, що корпус електроприладу не заземлений. Навіть при справній пральній на корпусі може бути стороння напруга, а при пошкодженні деяких вузлів, вона може досягти небезпечних для життя значень. Тому необхідно своєчасно подбати про те, як заземлити пральну машину.

Как сделать стиральную машину более безопасной

Є кілька шляхів облаштувати захисне заземлення:

  • приєднати корпус приладу до трубопроводів водопостачання, водовідведення або опалення;
  • прокласти окремий провід для пральної машини безпосередньо від вступного електрощита до розетки, в яку включатиметься пральна машина з використання три провідного кабелю;
  • облаштувати у місці установки машини систему зрівнювання потенціалів;
  • підключити машинку через спеціальне захисне обладнання - ПЗВ;
  • прокласти власний контур заземлення (у приватних будинках) на присадибній території.

Розглянемо кожен із способів підключення заземлення до машини.

Під'єднання корпусу прання до трубопроводів комунікацій (вода, каналізація опалення) не тільки не рекомендується, але й заборонено, оскільки це може призвести до ураження людей електричним струмом. І не обов'язково у вашій квартирі. Зараз масово використовуються технології переходу на пластикові труби. При цьому металеві труби у вашому будинку або квартирі можуть не мати прямого контакту із землею і при пробої на корпус у пральній машині, під напругу може потрапити будь-який з мешканців вашого будинку, випадково доторкнувшись до труби.

Найправильніший варіант, якщо розетка для пральної машини приєднана безпосередньо до окремого запобіжника на щитку, з обов'язковим з'єднанням контакту, що заземлює, розетки з реальною шиною заземлення.

Розетка с заземлением

Ще один спосіб забезпечити безпечну роботу пральної машини – облаштувати у приміщенні, де встановлена пралка, систему зрівнювання потенціалів. В цьому випадку всі металеві прилади та комунікації з'єднуються між собою металевими провідниками. При цьому виключається можливість виникнення різниці потенціалів між доступними для торкання поверхнями і практично виключаються випадки ураження електричним струмом людини.

У разі неможливості облаштувати заземлення, для захисту від ураження електричним струмом кабель для пральної машини підключають не безпосередньо в електророзетку, а через спеціальний прилад - ПЗВ (пристрій захисного відключення). Його принцип роботи заснований на тому, що при появі напруги на заземлювальній клемі (з боку прання) і при перевищенні струму витоку більше 10 mA, прилад автоматично відключається, захищаючи тим самим людину від впливу електричного струму. Крім цього, своєчасне знеструмлення самого приладу запобігає його вторинним поломкам.

Як заземлити пральну машину в приватному будинку

Зазвичай у приватних будинках, особливо старої будівлі, готового контуру заземлення не передбачено. І щоб правильно та безпечно підключити пральну машину або інші побутові прилади можна:

  • змонтувати контур заземлення самостійно;
  • використовувати ПЗВ на кожен прилад окремо, а при трипровідній внутрішній проводці - на всю побутову техніку одночасно;
  • обладнати систему вирівнювання потенціалів.

Якщо купується пральна машина автомат для приватного будинку, найвигідніше відразу облаштувати заземлюючий контур, який використовуватиметься всією домашньою технікою. Для цього достатньо викопати неглибоку траншею вздовж стіни будинку або у вигляді трикутника зі стороною не менше 3 метрів і забити в ґрунт трикутні куточки або штирі. Всі штирі зварюються між собою максимально товстим прутком і готовий контур заземлення заводитися на електрощиток до будинку. Тепер можна підключити до контуру заземлюючі дроти від усіх розеток.

Необхідно враховувати, що при значних витоках струму контур поступово руйнується. Тому необхідно один раз на кілька років розкрити деякі ділянки та візуально оцінити стан контуру. Як заземляються пральні машинки відео роликів в мережі досить багато і можна легко знайти найбільш зрозумілий і найбільш підходящий для вашого випадку.

Якщо вам потрібна допомога в діагностиці або ремонту пральної машинки, звертайтесь до нашого сервісного центру. Фахівець виїде до вас та визначить тип проблеми, а також порекомендує оптимальний спосіб вирішення. Виїжджаємо по всіх районах міста Києва: Дарницький район‎, Деснянський район, Дніпровський район, Голосіївський район, Оболонський район, Печерський район, Подільський район, Святошинський район, Солом'янський район, Шевченківський район.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію