Що робити, якщо пральна машина б'є струмом? Причини неполадок та вирішення проблеми - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Що робити, якщо пральна машина б'є струмом? Причини неполадок та вирішення проблеми - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Що робити, якщо пральна машина б'є струмом?

Що робити, якщо пральна машина б'є струмом?

Сучасні пральні машини автомати, як і всі електроприлади, працює від електрики, і незважаючи на всі старання виробників, які намагаються повністю виключити попадання напруги на корпус, іноді пральна машина б'є струмом. Це пов'язано ще й з тим, що для встановлення прання більшість власників вибирають ванну чи кухню. Ці приміщення характеризуються підвищеною вологістю, яка суттєво знижує опір ізоляції проводів та деталей. Через це іноді навіть справна пральна машинка може "пощипувати" власника, якщо підключення до електрики виконано неправильно або порушено ланцюг заземлення.

Головною помилкою, що унеможливлює власника небезпеки ураження струмом, є підключення пральної машини до електромережі через розетку не приєднаної до заземлення. на землю” через тіло людини, що доторкнулася.

Стиральная машина бьёт током

Щоб забезпечити надійний захист користувачів від впливу електрики, необхідно прокласти три провідний кабель із заземлюючим проводом від вступного щитка або облаштувати локальний контур заземлення (для власників приватних будинків). Якщо на щитку надійне заземлення відсутнє, краще під'єднати пралку через прилад з назвою ПЗВ, який знеструмлює пралку при появі на заземлюючому дроті шнура електроживлення певного потенціалу.

Не можна використовувати як заземлення трубопроводи інженерних мереж (опалення, водопровід, металеві вентилятори та каналізація). По-перше, ці комунікації мають високий опір стосовно землі і не зможуть забезпечити повною мірою безпеку користування пралкою, але й стануть реальною загрозою для сусідів, тому що напруга, що з'явилася на корпусі, через труби потрапить і в їхні житла. По-друге, таке з'єднання активізує процес руйнування труб блукаючими струмами і незабаром, напевно, доведеться не тільки звертатися до сервіс-центру для ремонту пральної машини, а й до інженерних служб, для відновлення внутрішньобудинкових комунікацій.

Чому пральна машина б'є струмом

Зазвичай напруга на корпусі прання з'являється через поломку будь-якої деталі машини. Розглянемо найчастіші причини, що призводять до того, що пральна машинка б'є струмом.

Несправний компонент

Причина поломки

Що можна зробити

Електродвигун

Проби ізоляції обмотки або колектора "на корпус". Щоб переконатися в правильному визначенні несправності, достатньо тестером або мультиметром перевірити опір між клемами електродвигуна і корпусом.

Оскільки самостійно виявити місце пробою дуже складно, а ремонт обійдеться чи не дорожче за новий вузол, рекомендуємо замінити електродвигун.

Нагрівальний елемент (ТЕН)

Пошкодження ізоляції здебільшого відбувається через перегрівання, викликаного появою на корпусі нагрівача соляного нальоту. Також ТЕН може вийти з ладу внаслідок стрибків напруги у мережі.

Перевірити опір між клемою ТЕНа та корпусом. Воно має прагнути нескінченності. Якщо воно становить кілька десятків КОМ або менше, необхідна заміна ТЕНа. Нагрівальний елемент нерозбірний. Тому він завжди змінюється на новий.

З'єднувальні дроти всередині машини

Порушення ізоляції внутрішньої проводки. Часто траплятися її пошкодження через доторкнення до деталей, що рухаються (вібрують).

Заізолювати місце пошкодження ізолентою (термоусадковою трубкою) або замінити провід на новий. Закріпити провід далеко від інших деталей.

Клеми, місця з'єднань проводів та інших компонентів.

Іноді через підвищену вологість контакти окислюються і при "розростанні" шару іржі пробивають на корпус

Очистити контакти, заізолювати місце пробою.

Мережевий фільтр радіоперешкод

Втрата початкових властивостей конденсаторами. Їхній пробій "на корпус"

Заміна фільтра. У вологих приміщеннях іноді навіть справний фільтр може спричиняти "пощипування" власника струмом при дотику до корпусу.

Шнур електроживлення

Механічне пошкодження ізоляції (найчастіше в місцях введення в машинку та в районі вилки).

Використовуючи термоусадку або ізоленту відремонтувати шнур. Якщо кабель пошкоджений у кількох місцях – краще купувати новий.

Якщо ви виявили, що пральна машина б'є струмом і впевнені, що із заземленням все в порядку, необхідно терміново звернутися в сервіс, що виконує ремонт пральних машин. Адже, крім реальної небезпеки для власника, пошкоджена деталь може призвести до виникнення поломок інших вузлів і ремонт обійдеться набагато дорожче.

почему стиральная машина бьет током

Як запобігти ситуації, коли пралка б'є струмом

Крім поломок самої машини, здебільшого винуватцем порушення ізоляції виступає підвищена вологість у приміщенні та проблеми із заземленням. Ідеальний вихід - встановити пральну в окреме приміщення з "сухим кліматом". Але такої можливості здебільшого немає. Тому для створення максимально комфортних умов для пралки рекомендуємо:

  • забезпечити хорошу вентиляцію у приміщенні, де встановлена ​​пралка;
  • не встановлювати пральну впритул до стін та предметів меблів, забезпечуючи вільну циркуляцію повітря навколо корпусу;
  • для вентиляції машини знизу встановлювати її на спеціальні антивібраційні підкладки, які, крім вентиляції, запобігають пересуванню машини по кімнаті під час віджиму;
  • не закривати щільно двері, забезпечуючи приплив сухого повітря;
  • облаштувати у приміщенні де встановлена ​​пральна система зрівнювання потенціалів (усі металеві елементи з'єднуються через щиток між собою).

Коли машинка продовжує бити струмом, необхідно відключити прилад від електромережі і звернутися до фахівців. Фахівець виїде до вас та визначить тип проблеми, а також порекомендує оптимальний спосіб вирішення. Виїжджаємо по всіх районах міста Києва: Дарницький район‎, Деснянський район, Дніпровський район, Голосіївський район, Оболонський район, Печерський район, Подільський район, Святошинський район, Солом'янський район, Шевченківський район.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію