Що робити, якщо телевізор не показує зображення, а звук є? | Причини поломки РК телевізора та як це вирішити - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Що робити, якщо телевізор не показує зображення, а звук є? | Причини поломки РК телевізора та як це вирішити - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Що робити, якщо телевізор не показує зображення, а звук є?

Що робити, якщо телевізор не показує зображення, а звук є?

Нещодавно телевізійні приймачі мали лише обрані і на перегляд новин чи кінофільмів збиралися цілими компаніями. Але технічний прогрес не стоїть дома. Ціни на телевізори знижуються, а функціонал розширюється, і зараз практично в кожному будинку є один або кілька телевізорів. Сучасні телевізори – вважаються не лише джерелом новин та засобом для перегляду фільмів та улюблених ток-шоу, а й повноцінним мультимедійним центром. І якщо у телевізора пропало зображення або перестав показувати улюблений канал, для багатьох це проблема, яка можна порівняти з кінцем світу. А ремонт телевізорів, що займає зазвичай до кількох днів, перетворюється на суцільне катування. На радість користувачам, поломки всередині телевізора трапляються рідше, ніж збої із зовнішніх причин, для усунення яких майстер не знадобиться.

Що робити, якщо телевізор не показує зображення, а звук є

Якщо при черговому увімкненні ви виявили, що пропало зображення на телевізорі, але чутно звуковий супровід, перш за все необхідно з'ясувати, що призвело до пропадання картинки: несправність (збій налаштувань) самого телевізора або проблеми із зовнішньою приставкою або кабелем.

Сучасні моделі після увімкнення під час завантаження виводять рекламну заставку з логотипом виробника. Її наявність вказує на справність основних компонентів відеотракту.

Якщо зникло зображення на РК телевізорі LG, для локалізації пошкодження можна вибрати в меню телевізора як джерело сигналу антену та під'єднавши до відповідного роз'єму відповідний аксесуар перевірити працездатність телевізора. В інших моделях джерело ефірного сигналу може бути інакше. З огляду на те, що зараз ефірне телебачення транслюється у цифровому форматі, у такий спосіб перевірити справність старих моделей телевізорів не вдасться. Також не можна перевірити телевізор, якщо телевежа знаходиться на значній відстані.

Пропадает изображение на телевизоре

У таких випадках можна перевірити з'єднувальний шнур (HDMI або AV) методом заміни. Якщо використовуються "тюльпани", можна поцвітно поміняти дроти (для передачі відеосигналу зазвичай використовується жовтий провід, а для перевірки його з двох сторін спробувати замінити на білий або червоний). Подібним способом можна перевірити і приставку, підключивши її до свідомо справного телевізора (або навпаки підключивши свідомо справну приставку до свого телевізора).

Якщо зовнішні пристрої справні, а на телеприймачі є звук, а зображення немає, потрібно перевірити правильність налаштувань. Іноді зображення не з'являється при розбіжності дозволу на виході приставки та телевізорі. Під час відтворення з флешки або мережі Інтернет можна випадково вибрати фільм, записаний у форматі, який не підтримується телевізором. При цьому звук є, зображення немає, телевізор LG, як і інші популярні моделі хоч і відтворюють більшість відомих форматів відео, але не все.

Ще одна причина того, що є звук, немає зображення - перехід телевізора в "сплячий" режим. Таке трапляється за тривалої відсутності відеосигналу. Також екран не світиться, якщо телевізор відтворює сигнали радіостанцій, що транслюються.

Іноді винуватцем того, що пропало зображення на телевізорі lg або на приймачі іншої сучасної моделі, стає дистанційний пульт управління. Випадкове натискання кнопок може встановити на телевізорі непередбачуваний режим роботи. А якщо пультом користуються діти – результат непередбачуваний.

Причини внутрішніх поломок, якщо на телевізорі немає зображення, є звук

На сьогодні експлуатується кілька типів телевізійних приймачів, які істотно відрізняються за конструкцією і особливо за технологією відображення відеоінформації. Найчастіше можна зустріти тільки три:

1. Кінескопні;

2. Плазмові;

3. Рідкокристалічні зі світлодіодним підсвічуванням.

Відповідно і причини поломок у тракті зображення відрізнятимуться. Наприклад, у кінескопних телевізорах найчастіше перестає працювати високовольтний блок, у плазмових – проблеми з подачею напруги на матрицю, а в рідкокристалічних часто виходять з ладу світлодіоди або лампи (у більш старих моделях) підсвічування та інвертор. Також трапляється повний вихід з ладу матриці, але такі випадки дуже рідкісні. Причиною більшості поломок найчастіше стають перепади напруги або підвищена вологість (телевізор встановлений на кухні) в приміщенні.

У телевизора нет изображения

Оскільки перші два типи телевізійних приймачів зустрічаються все рідше, і через кілька років можуть стати раритетом та предметом колекціонування, розглянемо найчастіші поломки РК моделей, при яких немає зображення на телевізорі:

  • вихід із ладу інвертора;
  • несправність блоку живлення;
  • перегорання світлодіодів підсвічування.

Інвертор служить для живлення світлодіодів або ламп (у старіших моделях) підсвічування, і при його поломці зображення пропадає. Досить часто через поломку інвертора виходить з ладу та блок електроживлення. Це досить дорогі компоненти і для їх ремонту слід звертатися до сервіс-центру.

Елементи підсвічування, за наявності досвіду ремонту електроніки, можна замінити самостійно, але сьогодні досить складно придбати такі самі компоненти, як у заводській комплектації. Тому все ж таки краще звернутися до майстерні. Щоб переконатися, що дійсно проблема з підсвічуванням, а решта функцій працює нормально, можна взяти яскравий ліхтарик або інше джерело світла і при включеному телевізорі посвітити на екран. Якщо на екрані побачите цілком помітне зображення, то причина точно в одному з елементів підсвічування.

Причиною ситуації, що пропало зображення на РК телевізорі, можуть стати й інші внутрішні компоненти електросхеми пристрою:

  • поломки у схемі дешифратора;
    обрив провідників у внутрішньому шлейфі або поганий контакт прилягання у місці приєднання;
    механічні пошкодження внутрішніх компонентів (матриці або центральної плати) через падіння або недбале транспортування;
    висихання або проби електролітичних конденсаторів в блоці електроживлення або інших вузлах.

Проте відновити роботу за таких поломок під силу лише фахівцю сервіс-центру.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію