Телевізор не реагує на пульт та кнопки дистанційного керування | Найчастіші причини поломки та їх вирішення - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Телевізор не реагує на пульт та кнопки дистанційного керування | Найчастіші причини поломки та їх вирішення - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Телевізор не реагує на пульт та кнопки дистанційного керування

Телевізор не реагує на пульт та кнопки дистанційного керування

Усі моделі сучасних телевізійних приймачів виробники оснащують дистанційними пультами. З їх допомогою можна не тільки вмикати/вимикати телевізор, перемикати канали або регулювати гучність, але й налаштовувати режими роботи пристрою, а також скористатися численними розширеними можливостями. І якщо телевізор не реагує на пульт, користуватися багатьма функціями стає неможливим.

Оскільки телевізійні приймачі відносяться до технічно складних приладів, ремонт телевізорів зазвичай виконують спеціалісти сервіс-центрів. Але деякі нескладні поломки можна спробувати усунути самостійно. Серед них і несправності, пов'язані з тим, що пульт телевізора не реагує на натискання клавіш. Про них і йтиметься у цій невеликій статті.

Чому телевізор не реагує на пульт керування?

Для передачі команд використовуються кодовані комбінації ІЧ променя, що генеруються пультом залежно від натиснутої клавіші, і приймаються приймальним пристроєм телевізійного приймача. Тому винуватцем того, що телевізор Соні, Samsung, Xiaomi не реагує на пульт, може стати як сама дистанційка, так і телевізор або зовнішні фактори (потужні радіоперешкоди).

Телевизор не слушается пульта

Найпоширеніші причини

Перш ніж шукати причину відсутності керування телевізором з пульта, перевірте, чи увімкнена клавіша подачі живлення на телевізійний приймач і чи є електрика. Про наявність електроживлення можна судити за світлом індикатора на передній панелі телевізора.

Щоб уникнути причин, пов'язаних із несправностями всередині телевізора, можна скористатися клавішами керування на корпусі телеприймача. Якщо всі доступні функції з локальної панелі керування працюють – несправність в ІЧ тракті:

  • пульт;
  • інфрачервоний приймач телевізора;
  • зовнішні фактори.

Якщо пульт не реагує на телевізор, необхідно переконатись у працездатності дистанційного керування. Для цього можна скористатися камерою мобільного телефону або цифровим фотоапаратом. Наведіть камеру на передню частину пульта та натисніть будь-яку клавішу. При цьому на екрані фотокамери повинні відображатися переривчасті блимання світлодіоду пульта. Якщо їх немає – пульт несправний.

Винуватцем більшості проблем з пультом є елементи живлення (батарейки), що підсіли. Після їх заміни все починає працювати, як і раніше. Крім цього, пульт може відмовлятися працювати через:

  • окиснення контактів усередині батарейного відсіку;
  • забруднення струмопровідних доріжок під клавішами всередині пульта;
  • механічні пошкодження друкованої плати;
  • перегорання ІЧ світлодіода або вихід з ладу керуючої мікросхеми.

Якщо з “порушеними” контактами можна впоратися самому, очистивши забруднені ділянки серветкою, змоченою у спирті, то заміна компонентів пульта зазвичай не виконується навіть у майстернях – дешевше купити новий ПДК.

Оскільки несправності всередині телевізора через які пульт Соні, Samsung, Ксіаомі не реагує на телевізор, самостійно усунути навряд чи вдасться, для відновлення працездатності телевізора зверніться до сервісцентру.

Джерелом потужних перешкод, що спричиняють чому не реагує пульт на телевізор, найчастіше стає мікрохвильова піч. Вимкніть пічку та переконайтеся, що пульт нормально керує функціоналом ТВ-приймача.

Пульт не работает

Чому світиться індикатор?

Також про працездатність пульта та приймального ІЧ-тракту телевізора можна судити з миготіння індикатора на лицьовій панелі телевізійного приймача при натисканні клавіші на дистанційній камері. Якщо індикатор світиться безперервно – потрібно перевірити пульт одним із наведених вище способів. Якщо дистанційна робоча – доведеться запрошувати майстра сервіс-центру для ремонту телевізора.

Щоб повністю переконатись, що проблема не в пульті, можна замість нього скористатися спеціальним додатком для смартфона (якщо модель має ІЧ-порт). Якщо ТВ-пристрій, як і раніше, відмовляється працювати, проблема напевно всередині телевізора.

Причину поломки повинен встановлювати спеціаліст

ТБ складається з матриці і декількох, щільно набитих радіодеталями плат, які з'єднані між собою шлейфами з дротів. Причина чому не реагує телевізор на пульт може критися в будь-який з них і щоб знайти винуватця знадобиться спеціальне обладнання, прилади, знання та досвід.

Некваліфіковане втручання рідко дає позитивний результат. Найчастіше самостійний ремонт призводить до додаткових поломок і, як наслідок, до дорожчого ремонту.

Наші фахівці гарантовано впораються з будь-якою поломкою, незалежно від марки, виробника та року випуску обладнання. І найголовніше – вдома. Вам не доведеться везти телевізор у майстерню та назад. Весь ремонт займе трохи більше години. Достатньо зв'язатися з диспетчером та уточнити зручний час для візиту майстра.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію