Що робити, якщо мікрохвильова піч (НВЧ) не гріє? | Причини несправності та способи ремонту мікрохвильової печі - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Що робити, якщо мікрохвильова піч (НВЧ) не гріє? | Причини несправності та способи ремонту мікрохвильової печі - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Що робити, якщо мікрохвильова піч (НВЧ) не гріє?

Що робити, якщо мікрохвильова піч (НВЧ) не гріє?

Сьогодні важко знайти сім'ю, члени якої не користуються мікрохвильовою піччю. Цей недорогий прилад сьогодні служить не тільки для підігріву їжі або розморожування продуктів, але й приготування смачних страв. Але навіть з огляду на високу надійність усіх елементів схеми, іноді виникають ситуації, коли мікрохвильова піч працює, але не гріє. Якщо ви маєте деякі навички у поводженні з електричними приладами, можна спробувати відновити працездатність мікрохвильової печі самостійно, але в більшості випадків доводиться звертатися до центру обслуговування, в якому виконують ремонт мікрохвильових печей.

Не слід забувати і про запобіжні заходи. Завжди перед розбиранням корпусу витягуйте вилку з електророзетки. Всередині мікрохвильової печі на деяких деталях напруга може перевищувати 5000 вольт, тому не варто перевіряти наявність напруги приладами з меншими межами вимірювання і тим більше торкатися деталей руками. Пам'ятайте, що отримати удар струмом можна навіть при вимкненому з електромережі приладі за рахунок заряду високовольтного конденсатора.Микроволновая печь не греет

У статті ми спробуємо доступно розповісти, чому не гріє мікрохвильова піч і які поломки можна усунути самостійно.

Деякі власники звертають увагу на те, що мікрохвильова піч погано гріє їжу тільки ввечері або вранці. В інший час доби пекти працює нормально. У більшості випадків подібні збої викликані зниженням напруги в електромережі через активніше енергоспоживання в піковий годинник.

Також зниження напруги може викликати включення в одну розетку (або на один промінь розподільної мережі) паралельно іншого потужного електроприладу (пральна машина, електрочайник або електродуховка). Щоб запобігти таким ситуаціям, рознесіть потужних споживачів електроенергії по різних променях або не вмикайте їх одночасно.

Іноді мікрохвильова піч не гріє через нещільно закриті дверцята. В цьому випадку спрацьовує захист, і для продовження роботи достатньо повністю зачинити двері.

Основні несправності мікрохвильової печі та їх усунення

Напрямок пошуку пошкодженого елемента можна визначити за зовнішніми ознаками, а для пошуку конкретного винуватця поломки доведеться розібрати піч. Для зручності розглянемо можливі неполадки, що згруповані за однотипними ознаками.

На які деталі звернути увагу, якщо не гріє мікрохвильова піч.

Якщо після включення мікрохвильової печі, підсвічування працює нормально і тарілка обертається як завжди, а от продукти залишаються холодними, насамперед необхідно перевірити запобіжники, які встановлюються всередині корпусу. Крім цього, так проявляє себе вихід з ладу:

  • магнетрона;

  • високовольтного трансформатора;
  • конденсатора;
  • високовольтного напівпровідникового діода

Для первинної перевірки деяких деталей достатньо звичайного тестера. Однак без детальної діагностики з використанням спеціальних приладів, які є тільки в сервіс-центрах, переконатися в справності вузла можна тільки шляхом заміни його на справний. Способи перевірки кожної деталі будуть описані нижче.

Чому погано гріє мікрохвильова піч


Якщо напруга в мережі не занижена, а піч відмовляється швидко розігрівати їжу, крім вузлів високовольтного блоку, зазначених у попередньому розділі, слід перевірити роботу таймера та блоку керування. У сучасних моделях може вийти з ладу інвертор. Про те як перевірити інвертор мікрохвильової печі ми розповідати не будемо, так це досить складний вузол виконаний на електронних елементах. І для його перевірки та ремонту необхідне спеціальне обладнання. Про випробування інших високовольтних елементів розповімо в останньому розділі.Почему плохо греет микроволновка

Чи можна самостійно визначити причину поломки якщо мікрохвильова піч, але не гріє

Найімовірніше поломка мікрохвильової печі викликана пошкодженням високовольтного трансформатора. При цьому, крім шуму, можлива поява запаху гару. Але подібні симптоми можуть виявлятися і при несправності інших елементів високовольтного блоку (діод, конденсатор або магнетрон). Огляньте уважно "начинки" печі і напевно на одній з цих деталей ви знайдете підказку, який елемент потрібно замінити.

Як перевірити справність комплектуючих та усунути несправності мікрохвильової печі

Високовольтний запобіжник

Першим і найпростішим для перевірки вважається високовольтний запобіжник. Зазвичай у мікрохвильовій печі їх два, але вихід з ладу навіть одного призводить до ситуації, коли мікрохвильова піч крутити, але не гріє. Знайти несправний запобіжник можна візуально або перевіривши тестером (мультиметром) його опір: він повинен наближатися до нуля. Несправну деталь потрібно замінити на нову, аналогічну номіналу. Встановлення "жучків" або запобіжників, розрахованих на більший струм може призвести не тільки до виходу з ладу ще справних деталей, але і до займання печі.

Конденсатор

Для попередньої перевірки працездатності можна користуватися звичайним тестером. Щоб уникнути виходу з ладу вимірювального приладу та запобігання неприємним відчуттям від удару струмом, розрядіть конденсатор, замкнувши обидва електроди між собою.

Після цього виміряйте опір. Стрілка приладу повинна відхилитись вправо, потім повільно повернутися у вихідний стан. Якщо прилад показує якийсь опір – конденсатор пробитий та підлягає заміні. У випадку, якщо при підключенні тестера положення стрілки не змінюється, один з електродів конденсатора "на обриві" і потрібно купувати новий.

Високовольтний діод

Оскільки діод призначений для роботи при високій напрузі, перевірити його справність за допомогою тестера не вдасться. І переконатися в тому, що мікрохвильова піч гріє через раз через виходу з ладу діода, можна замінивши конденсатор на новий.

Магнетрон

Дуже часто якщо перестала гріти мікрохвильова піч винуватцем поломки виявляється магнетрон. Це один із головних компонентів печі - він створює високочастотне електричне поле, яке нагріває вміщену в камеру їжу. Зазвичай при виході з ладу магнетрона, мікрохвильова піч видає підвищений гул, але при цьому не гріє їжу.

Потрібно уважно оглянути деталь на наявність тріщин або нагару, а також перевірити за допомогою тестера або мультиметра повну відсутність опору з корпусом. Якщо ви виявили будь-який дефект, магнетрон LG (найчастіше використовуваний у печах) або деталь іншого виробника необхідно замінити на аналогічну маркування. Відновити їх неможливо.

Оскільки магнетрон є однією з найдорожчих деталей мікрохвильової печі, розглянемо причини, що призводять до його поломки. І що найважливіше - більшість із них викликані неправильною експлуатацією:

  • увімкнення мікрохвильової печі з порожньою камерою;
  • наявність металевих предметів у мікрохвильовій печі під час розігріву їжі;
  • втрата емісії (єдина причина, викликана природним зносом деталі).

Тепер ви знаєте, що робити, якщо мікрохвильова піч перестала гріти.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію