Ремонт Led підсвічування сучасних РК телевізорів | Проблеми та способи ремонту світлодіодів LCD телевізорів - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Ремонт Led підсвічування сучасних РК телевізорів | Проблеми та способи ремонту світлодіодів LCD телевізорів - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Ремонт led підсвічування сучасних РК-телевізорів

Ремонт LED підсвічування сучасних РК-телевізорів

Як показує статистика, ремонт телевізора в Голосіївському районі, як і в усіх інших регіонах столиці, найчастіше пов'язаний із відновленням працездатності підсвічування. Це досить складна процедура і намагатися самому виконати ремонт телевізора без належних навичок не варто, тому що некваліфіковане втручання може вивести з ладу інші, ще робітники, вузли.

Але якщо ви мешкаєте не у великому місті, а найближча майстерня знаходиться на значній відстані, за наявності деяких навичок поводження з електронікою можна спробувати відновити працездатність телевізійного приймача самостійно. Про те, як самостійно виконати ремонт лід підсвічування телевізора, ми розповімо у цій невеликій статті.

LED подсветка в ЖК-телевизоре

Ремонт LED підсвічування телевізора в домашніх умовах

У більшості моделей сучасних телевізійних приймачів зображення формується на рідкокристалічній матриці. Але для того, щоб глядач побачив його у звичному вигляді, матриця ззаду підсвічується за допомогою LED елементів. Конструктивно підсвічування виконане у вигляді декількох світлодіодних стрічок, що рівномірно висвітлюють весь екран. Кількість світлодіодних елементів залежить від розміру матриці та марки світлодіодів, що використовуються. Необхідна напруга формує так званий драйвер контролю підсвічування або інакше LED-драйвер.

Але незважаючи на те, що виробники використовують перевірені схемотехнічні рішення для драйверів та високонадійні світлодіоди, іноді, з різних причин вони виходять з ладу. У таких випадках, щоб відновити працездатність приладу, необхідно замінити лід підсвічування телевізора або ремонт драйвера.

Причини та ознаки несправного підсвічування

Якщо після включення телевізійного приймача виявилося, що при нормальному відтворенні звуку, відсутнє зображення, насамперед перевірте, чи це не пов'язано з особливостями трансляції відеоконтенту (непідтримуваний формат, кодування або профілактичні роботи на телеканалі). Перейдіть на інше джерело (ефірний канал, вхід зовнішнього пристрою або цифровий носій). Якщо ситуація залишається незмінною – звуковий супровід транслюється, а зображення немає, потрібно перевірити підсвічування.

Для цього достатньо яскравим ліхтариком на екрані. Якщо там з'являється неяскраве зображення – проблема, найімовірніше, у підсвічуванні. Крім відсутності зображення, несправності підсвічування можуть виявлятися так:

  • миготінням (самовільним включенням та відключенням підсвічування);
  • затемнення однієї області екрана (низу, верху або середини). Незабаром після такого симптому зображення зникає повністю.

Причинами виходу з ладу вузла LED підсвічування в основному є:

  1. Перегорання світлодіода в одній із лінійок підсвічування. Оскільки світлодіоди підключені послідовно, при несправності навіть одного з елементів ланцюга, перестає працювати все підсвічування. При цьому напруга на клеми лінійок (близько 200 вольт) надходить як раніше.
  2. Несправність одного із електронних елементів LED-драйвера. За таких поломок напруга на всіх лінійках підсвічування відсутня.

LED подсветка в телевизоре

 

Що потрібно для усунення поломки

Щоб виконати ремонт підсвічування телевізора Samsung або аналогічного вузла в телевізорах інших брендів, насамперед необхідно акуратно розібрати телевізор і знайти "винуватця" поломки. Обидва ці етапи не відрізняються простотою, тому ремонт led телевізорів потрібно довіряти спеціалістам сервіс-центру. Зазвичай майстри виконують роботи у наступній послідовності:

  1. Знімається підставка та задня кришка телеприймача, попередньо від останньої від'єднуються всі відповідні шлейфи (залежить від моделі). Після цього з'являється можливість демонтаж всіх плат.
  2. Усередині телевізора, крім самої матриці, встановлені модуль електроживлення, головна плата та блок керування матрицею. При необхідності, відключивши шлейфи і відкрутивши шурупи, можна зняти будь-яку з них (найчастіше це може знадобитися якщо потрібен ремонт драйвера підсвічування телевізора).
  3. Від'єднуються шлейфи і викручуються шурупи кріплення матриці.
  4. Викрутивши болти з боків, знімається металевий захист дешифраторів.
  5. Демонтується передня рамка телевізора.
  6. Перевернувши екран, знімаються із гумових кріплень дешифратори.
  7. Після зняття пластикової рамки демонтується плівка, що розсіює.
  8. Звільнивши стопорні кліпси, відокремлюється відбивач.

Отримавши доступ до самого підсвічування, виконують тестові процедури і, при необхідності, проводиться заміна світлодіодів у телевізорі.

Ремонт LED подсветки своими руками

Тестування планки

Ремонт лід підсвічування телевізора LG або телевізора іншого бренду починається з візуального огляду контактів доріжок плати. Якщо видно сліди підгоряння, можна визначити "винуватця" поломки. Коли причину виявити не вдалося, тестером або мультиметром перевіряють наявність напруги на клемах лінійок.

Оскільки світлодіоди включені послідовно, вимірюючи напругу кожному їх, визначають місце “обриву” ланцюга. Несправний світлодіод замінюють на нову аналогічну марку. Іноді зручніше замінити цілу планку (якщо вдасться знайти аналогічну).

Всі маніпуляції слід проводити дуже акуратно, тому що необережне підключення вимірювального приладу або "брудна" пайка можуть вивести з ладу драйвера підсвічування.

Профілактика

Найчастіше виробники бюджетних телеприймачів (і лише) встановлюють рівень підсвічування “на максимум”. Робота в такому режимі викликає перегрів окремих елементів і, як наслідок, вихід з ладу. Іноді користувачі прискорюють процес виходу з ладу підсвічування, встановлюючи її рівень на максимальне значення. Наші майстри не рекомендують збільшувати яскравість підсвічування більш ніж на 70 відсотків від максимуму.

ВАЖЛИВО: Якщо ваша техніка зламалася, до нас можна звернутися у разі поломки таких видів побутової техніки:

  • пральних машинок, сушильних та посудомийних машин;
  • холодильного обладнання (холодильників, морозильних камер);
  • кухонних плит, вбудовуваних варильних панелей та духових шаф;
  • кліматичної техніки (установка, чищення, обслуговування та заправка кондиціонерів);
  • інших пристроїв.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію