Для багатьох господарок найкращим кухонним помічником для приготування або розігріву їжі залишається газова плита, і міняти її на сучасніші, але з іншим джерелом тепла не збираються. І це при тому, що вони навіть не знають, які бувають плити, і які унікальні характеристики вони мають. У цій статті ми зібрали інформацію про те, які види плит для кухні пропонують виробники, а також про їх переваги та недоліки. Для об'єктивності, в огляд включені як газові, так і всі існуючі види електричних плит.
Основні види електроплит
Щоб визначити яка електроплита найкраще саме для вашої кухні, розглянемо основні різновиди обладнання, що пропонується сьогодні виробниками. Зазвичай електроплита складається з варильної поверхні з різною кількістю конфорок та духової шафи. Всі види кухонних плит комплектуються духовками на основі ТЕНів, а ось варильні поверхні розрізняються як за типом нагрівальних елементів, так і за їх кількістю.
Найбільш відомими й досі найбільш поширеними вважаються традиційні (класичні) електричні плити. Такі прилади комплектуються конфорками-"млинцями" або трубчастими нагрівачами (ТЕНами). Відрізняються високою надійністю та порівняно тривалим часом приготування їжі, а також великим споживанням електрики. Але в разі потреби ремонт електроплит у Києві зможе виконати будь-який майстер.
Останніми роками перше місце за популярністю прагне вийти скло керамічна плита. Для нагрівання їжі використовують спеціальні спіральні або стрічкові нагрівальні елементи. Швидкість готування можна порівняти з газовими плитами, а безпека експлуатації на порядок вища. Але ремонт варильних поверхонь суттєво дорожчий за інші типи плит.
Одним з різновидів склокерамічних варильних поверхонь є галогенні плити. Електрострум, що проходить по заповнених парами галогенів спіралеподібним трубкам, інтегрованим у поверхню, викликає інфрачервоне випромінювання, яке нагріває посуд з їжею. При цьому температура електричної плити зростає практично миттєво, і так само швидко остигає при припиненні подачі струму.
Принцип дії індукційних плит заснований на підігріві посуду вихровими струмами, що індукуються магнітне поле. При цьому температура конфорки електроплити не змінюється, а нагрівається сам металевий корпус посуду.
Необхідно враховувати, що при поломці скло керамічної, галогенної або індукційної плити ремонт електроплит на дому в Києві виконати буде складніше. А швидше за все, таку плиту доведеться везти в спеціалізований сервісний центр.
Яка плита краща. Переваги та недоліки моделей на різному виді енергії
Найбільш затребуваними на сьогодні вважаються кухонні плити на природному або балонному газу та електроплити. І якщо про характеристики і можливості газових побутових приладів знають практично всі, деякі види електричних плит стануть для деяких господарок відкриттям. Для зручності сприйняття всі переваги та мінуси різних видів кухонних приладів для приготування їжі об'єднані у таблицю.
Види плит | Головні переваги | Основні недоліки |
Моделі на природному чи зрідженому газі. |
|
|
Традиційні (класичні) кухонні електроплити. |
|
|
Склокерамічна (скляна плита). |
|
|
Галогенові плити для кухні |
|
|
Індукційні плити |
|
|
До переваг електричних моделей ще можна віднести більш простий ремонт електроплит, Київ має багато сервісних центрів, які можуть бути відремонтовані як газові, так і електричні моделі. А ось у глибинці відремонтувати газову плиту проблема. Справа в тому, що чинити газове обладнання можуть лише сертифіковані сервісцентри та майстри, яких у деяких регіонах мало чи зовсім немає.
У статті ми коротко описали всі сучасні види електроплит, а вирішувати яка електрична плита краще вам належить.
Коментарі ()