Time work
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Map icon
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Як замінити ТЕН у пральній машині?

Як замінити ТЕН у пральній машині?

Поява проблем із нагріванням води – це перша ознака виходу з ладу електронагрівача пральної машини. ТЕН схильний до колосального навантаження, тому має обмежений експлуатаційний ресурс. Погіршує ситуацію висока жорсткість води, поява накипу. Тому потрібно використовувати пом'якшувачі, регулярно проводити чищення машини лимонною кислотою або професійною хімією, в крайній потреба викликати фахівці з ремонту пральної машини. Детально розкриємо причини несправності апаратного вузла. Розглянемо порядок проведення заміни ТЕНу в пральній машині.

замена тэна стиральной машины

Ознаки несправності

Щоб ідентифікувати вихід з ладу електронагрівача, та визначити причину проблеми, потрібно розуміти принцип роботи цієї комплектуючої. ТЕН забезпечує нагрівання води. Тому поломка деталі пов'язана зі збоями цієї функції. Несправність апаратного вузла виявляється у вигляді характерних ознак:

  • не нагрівається вода;
  • пральна машина вимикається посередині циклу прання;
  • білизна не відмивається;
  • з'являється неприємний запах у барабані;
  • на дисплеї з'явився відповідний помилковий код.

Поява однієї з цих ознак свідчить про необхідність заміни Тена.

Діагностика пральної машини

Не поспішайте розбирати пральну машину, і замінювати несправний, на вашу думку, елемент. Спочатку необхідно провести ретельну діагностику пристрою. По-перше, потрібно переконатися, що вода не нагрівається саме внаслідок технічної несправності. Можливо, користувач неправильно вибрав режим. Деякі програми, наприклад, делікатне прання, заточені саме під відносно холодну воду. Занадто висока температура здатна негативно вплинути на одяг або білизну з натуральних матеріалів.

Диагностика стиральной машины

Робоча температура при делікатному пранні – 30 градусів. Якщо ви переконалися, що обраний інший режим, а вода все одно холодна, то, ймовірно, пошкоджено саме ТЕН. Перевірити рівень нагрівання можна дуже легко – прикладіть долоню до люка завантаження пральної машини. Обов'язково перевірте правильність підключення техніки. Якщо агрегат некоректно приєднаний до системи водопостачання, то злив відбувається відразу після наповнення бака. Тому вода банально не встигне нагрітися.

Причини несправності

Практика показує, що ТЕН перестає працювати з таких причин:

- перегорання контактів або проблеми з проводкою – подібні проблеми виникають внаслідок коротких замикань, тому нагрівач втрачає зв'язок із модулем управління;

- утворення накипу – дрібний осад поступово збивається у великі частинки, що осідають на нагрівачі та інших комплектуючих пральної машини. Накип перешкоджає вивільненню теплової енергії. ТЕН починає працювати на межі можливостей та перегрівається.

Зверніть увагу, що проблеми з нагріванням і перегріванням води можуть свідчити про виходу з ладу термодатчика. Обов'язково перевірте під час діагностики працездатність апаратного елемента.

Як відремонтувати ТЕН

Теоретично полагодити електронагрівач можливо, але на практиці це робиться вкрай рідко. Якщо несправність комплектуючої обумовлена перегоранням проводки або коротким замиканням у ланцюги контактів, можна поміняти обуглившиеся елементи, пошкоджені дроти замінити новими. Проте такий ремонт пральних машин проводиться переважно у спеціалізованих сервісних центрах. Подібне обслуговування виконують майстри, які добре знаються на електриці.

Как отремонтировать ТЭН

Заміна нагрівального елемента в пральній машині: покрокова інструкція

Відновити ТЕН, що перегорів, неможливо, тому проводиться заміна комплектуючої. Зробити це можна у домашніх умовах. Попередньо підготуйте необхідний інструмент: набір викруток, ключ, тестер. Тепер докладно розглянемо, як проводиться демонтаж, тестування та встановлення нагрівача.

Де знаходиться ТЕН у пральній машині

Щоб витягти зламану деталь, спочатку потрібно зрозуміти, де саме вона знаходиться. Почніть із візуального огляду пральної машини. Схема розташування базових модулів може змінюватись в залежності від моделі та бренду прання. Найчастіше ТЕН встановлюється біля задньої стінки корпусу. Якщо ця панель велика, будьте впевнені, нагрівач дійсно знаходиться тут. Подібним чином деталь встановлена в машинах:

- Indesit;

- Whirlpool;

- Атлант;

- Electrolux;

- Candy;

- Zanussi;

– Ariston.

Компанії Samsung, LG, Bosch використовують іншу схему розташування модулів. Ці виробники встановлюють ТЕН за лицьовою панеллю корпусу.

Замена нагревательного элемента в стиральной машине

Щоб зняти ТЕН із пральної машини, демонтуйте задню панель корпусу. Вона закріплена звичайними болтами, просто викрутіть їх. Комплектуюча розташована під баком. Це найпростіший процес демонтажу. Адже не потрібне повне розбирання пристрою. Маленька задня кришка – показник того, що до неї прикріплено лише ремінь. Тому ТЕН слід шукати спереду. Зробити це складніше, та й часу ви витратите більше.

Прання з вертикальним завантаженням – тема для окремої розмови. У такій техніці електронагрівач знімається через нижню частину лицьової панелі, рідше його можна витягти через бічну стінку корпусу. Щоб полегшити роботу, попередньо знайдіть в інтернеті схему розташування базових модулів у своїй пральні.

Як зняти ТЕН з пральної машини

Місце розташування деталі визначено, тому саме час переходити в розбирання прання. Знеструмте пристрій, вийнявши штепсельну вилку з розетки – це обов'язковий захід, зафіксований у правилах техніки безпеки. Якщо ТЕН знаходиться позаду, тоді доведеться від'єднати машину від системи водопостачання та каналізації. Залишки води треба злити в тазик. Зробити це можна через спеціальний фільтр. Альтернативний варіант – зливний шланг.

Якщо ТЕН розташований за задньою панеллю, тоді немає проблем, просто від'єднайте його, як це зробити, розкажемо далі. Набагато складніше у ситуаціях з електронагрівачами, що знаходяться біля передньої стінки корпусу. У такому випадку потрібно діяти таким чином:

1. Демонтуйте верхню панель.

2. Вийміть відсік для порошку та інших засобів для чищення. Для цього потрібно викрутити шурупи, і від'єднати засувку.

3. Зніміть сталевий обруч гумового ущільнювача. Якщо він додатково закріплений пружиною, її потрібно злегка розігнути. Обов'язково вийміть блокування люка, від'єднавши проводку.

4. Викрутіть болти, що утримують лицьову панель пральної машини. Він також закріплений саморізами. Деякі моделі використовують додаткові фіксатори – кліпси.

5. Доступ для заміни Тена на пральній машині відкритий, можна переходити до наступного етапу.

Кожну деталь відкручуйте акуратно, адже пошкоджене різьблення автоматично трансформується на нові витрати.

Як поміняти ТЕН у пральній машині

Деталь закріплена лише однією гайкою, тому проблемою із заміною виникнути не повинно. Не поспішайте її викручувати, адже спочатку слід від'єднати клеми живлення, заземлення та дроти, що з'єднують ТЕН із термодатчиком. Обов'язково сфотографуйте схему підключення, щоб не заплутатися під час встановлення запчастини.

Найпростіше викрутити гайку, що фіксує електронагрівач, торцевим ключем. Якщо його немає, тоді можна скористатися ріжковим. Відкрутіть її практично повністю, а потім вдавіть шпильку, щоб витягти ТЕН із посадкового гнізда. Акуратно розхитуйте його убік. Тепер можна дістати.

Як перевірити справність електронагрівача

Зробити це дуже просто. Відразу після відключення проводки, приєднайте щупи тестера до контактів комплектуючої. Дочекайтеся, поки на екрані пристрою з'являться результати вимірювання опору. Робочий показник – 20-30 Ом. Допускається незначне відхилення. Однак, якщо на дисплеї з'явилося нескінченне значення, замініть деталь.

Як поставити ТЕН у пральну машину

Установка деталі здійснюється за таким же принципом, як її демонтаж, але тільки в зворотній послідовності. Електронагрівачі мають різну потужність, тому переконайтеся в тому, що ви правильно підібрали запчастину, і її специфікації відповідають пральній машині.

 

Якщо вам потрібна допомога в діагностиці або ремонту пральної машинки, звертайтесь до нашого сервісного центру. Фахівець виїде до вас та визначить тип проблеми, а також порекомендує оптимальний спосіб вирішення. Виїжджаємо по всіх районах міста Києва: Дарницький район‎, Деснянський район, Дніпровський район, Голосіївський район, Оболонський район, Печерський район, Подільський район, Святошинський район, Солом'янський район, Шевченківський район.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію