Не працює насос у пральній машині | Несправності поломки насоса в сучасних пральних машинах - 1
Пн - Нд 8.00 - 21.00
Не працює насос у пральній машині | Несправності поломки насоса в сучасних пральних машинах - 2
Джона Маккейна, 38б
Милославська, 4а

Не працює насос у пральній машині

Не працює насос у пральній машині

Відповідно до закладеного в пральні алгоритму, всі етапи прання виконуються послідовно, згідно з обраним режимом. І якщо трапляються поломки пральних машин, цикл переривається, і машинка зупиняється, виводячи на дисплей код помилки, що спричинив зупинку. Як показує практика, найчастіше прання переривається на етапі зливу відпрацьованої води з виведенням сервісного повідомлення, що вказує на те, що не працює зливний насос пральної машини. Проте не завжди несправність полягає саме у помпі. Про те, за якими ознаками можна визначити, що не працює помпа для води і що потрібно зробити, якщо підозри підтвердилися, і йтиметься у цій невеликій статті.

Не працює насос у пральній машині

Зазвичай ремонт пральної машини починають із ретельної діагностики. У цьому розглядаються як сервісні повідомлення системи самодіагностики, а й зовнішні прояви поломки. Якщо для майстра недостатньо наявної інформації, виконується часткове розбирання машинки та вимірювання потрібних параметрів тестером або мультиметром. Розглянемо найбільш характерні зовнішні ознаки поломок, для випадків, коли не працює помпа.

Не работает насос в стиральной машине

Ознаки несправності насоса пральної машини

Зазвичай за кожен повний цикл машинка зливає воду щонайменше двічі: один раз після завершення етапу прання, другий – після полоскання. Однак, якщо вибрано деякі режими, ця кількість може змінюватися. Тому через відсутність зливу пральна машина може зупинитися саме при виконанні цих кроків. Це і є першою ознакою того, що не працює водяний насос, що викачує відпрацьовану воду. Крім цього, якщо зламався насос у пральній машині, може спостерігатися:

  • переривання програми прання перед зливом. При цьому бак залишається заповненим водою, а насос не видає характерних звуків;
  • безперервна робота помпи;
  • повільний вихід води із бака;
  • злив води з бака через раз чи не після кожного прання.

Зіставивши ці ознаки із повідомленнями системи самодіагностики, можна з високою ймовірністю визначити, що зламалася саме зливна помпа, а не інший вузол.

Що робити, якщо зламалася помпа для води

У тих випадках, коли ви виявили, що помпа для води не качає, спочатку необхідно переконатися, що дійсно не працює насос пральної машини, а не проблема в тому, що неправильно заданий режим прання:

  1. Перевірте, чи не вибрано програму прання, в якій передбачено тривале замочування речей, з ручним запуском наступних етапів. І чи не натиснуто опціональна кнопка на панелі керування з аналогічним функціоналом.
  2. Також до відсутності зливу може призвести дренажний шланг, що засмітився, або порушення прохідності зовнішньої каналізації. Щоб переконатися в справності прання, запустіть машину в режимі зливу, направивши шланг у ванну або раковину. Якщо вода з бака "відходить" нормально - запросіть сантехніка для прочищення каналізації. Якщо не працює помпа в пральній машині, зливу не буде і без майстра сервіс-центру не обійтися.
  3. Ще один найчастіший винуватець порушення функції спорожнення бака – дренажний фільтр. Поставте під пральну плоску місткість і відкрутіть пробку дренажного фільтра. Після зливу води, витрусіть з фільтра весь вміст. Крім цього, використовуючи ліхтарик, огляньте крильчатку помпи, яку можна добре розглянути через отвір, звідки було вилучено фільтр. Досить часто будь-який сторонній предмет, що потрапив усередину крильчатки, клинить насос пральної машини. Іноді трапляються поломки через те, що злетіла крильчатка з помпи пральної машини. В останніх випадках без часткового розбирання прання не обійтися.

Проверка насоса стиральной машины

Якщо нічого підозрілого не виявилося, потрібно перевірити справність помпи. Щоб дістатися до зливного насоса, потрібно відключити машинку від електрики та зовнішніх комунікацій та злити залишки води. Після цього:

  1. Моделі більшості виробників укладаються на бік, таким чином відкривається доступ до помпи.
  2. У пральних машинках Електролюкс та Зануссі достатньо відкрутити задню кришку.
  3. Найскладніше отримати доступ до насоса зливу в машинках АЕГ, Бош та Сіменс. Вони необхідно зняти передню стінку. Але для цього доведеться прибрати в бік панель управління, заправити в барабан гумовий ущільнювач-манжету і вимкнути модуль блокування замка люка.

Після цього можна ретельно оглянути помпу і, в більшості випадків, виявити причину, чому не працює насос у пральній машині.

Причини несправності помпи

Якщо після візуального огляду виявилося, що насос для машини автомат не справляється з відкачуванням води і при цьому підтікає, необхідно переконатися в цілісності зливного патрубка і перевірити надійність фіксації шлангів хомутами. Знявши хомут, переконайтеся у відсутності зовнішніх пошкоджень та сміття усередині помпи. Далі, відкрутивши кріплення, дістають насос із пластикового корпусу та очищають крильчатку від намотаного на її вал волосся та ниток. Тепер можна відкрутити кришку, зняти равлик і оглянути її на відсутність тріщин та інших вад. При складанні зверніть увагу на цілісність прокладок. Якщо не вмикається помпа пральної машини, можна перевірити справність обмоток насоса тестером або мультиметром у режимі вимірювання опору.

Причиною того, що не відключається помпа в пральній машині, як правило, є несправність у контролері. Також безперервну роботу вузла зливу може спричинити несправність пресостата або його ланцюгів. У разі ПО керуючого контролера неспроможна визначити реальний рівень води та намагається долити її до рівня. Для усунення засмічення достатньо продути контрольну трубку, що з'єднує прилад та спеціальний патрубок бака.

Якщо вам потрібна допомога в діагностиці або ремонту пральної машинки, звертайтесь до нашого сервісного центру. Фахівець виїде до вас та визначить тип проблеми, а також порекомендує оптимальний спосіб вирішення. Виїжджаємо по всіх районах міста Києва: Дарницький район‎, Деснянський район, Дніпровський район, Голосіївський район, Оболонський район, Печерський район, Подільський район, Святошинський район, Солом'янський район, Шевченківський район.

Коментарі ()

    Отримати безкоштовну консультацію